ÖIS vs. IFE 1-1 (En satans otur...)

onsdag 28 oktober 2009

Att den här dagen skulle komma låg i luften. ÖIS har haft mycket flyt med sig i de senaste matcherna och med tiden föder flytet framgång och bra självförtroende. ÖIS saknade inte det sistnämnda men flytet lös med sin frånvaro idag och trots för mig uppfattade 4 st riktigt bra lägen så sättar man bara 1. Pavel Zavadil får sätta pannan till bollen på en snöplig bortboxning av Ante i IFE-målet. 1-1 mot IFE är inget dåligt resultat egentligen. Det är bara det att DIF går och vinner igen och att ÖIS borde ha vunnit här för att sätta ordentlig press på DIF i sista omgången. Nu är det mer eller mindre tvärt om. DIF gör det ÖIS gjorde på hemmaplan. Man vinner med 2-0 mot Helsingborg och nu ligger all press på ÖIS, som dessutom inte har sitt öde i egna händer längre. Vinner DIF på söndag så är det Superettan för ÖIS oavsett vad som händer mot Gefle borta. ÖIS måste vinna och DIF måste förlora eller spela lika för att det skall gå vägen för ÖIS del. Det är ingen drömsits om man är ÖISare.

Ja, att den här dagen skulle komma kände jag. Frågan var bara när. Givetvis lades grunden till det här redan i förra omgången då ÖIS förlorade borta mot DIF. DIF var på G. Det visste man innan avspark. Men ÖIS var också inne i en riktigt stabil trend. Utgången var oviss men tyvärr så var det ÖIS som vek ner sig när det som mest behövdes vinnarskallar. Det är tyvärr ÖIS stora problem och har så varit i många år nu. Det känns inte som när andra lag är i samma sits. Andra lag känns mer "köttiga", mer krigande ända in i kaklet. ÖIS visar ingen dålig kämparanda idag alls och inte heller mot DIF. Men det är uppenbart att det inte räcker till och har inte så gjort på många år. Flytet in i sista matchen har vi aldrig haft. Frågan är om det är något vi kommer att se en förändrig på på söndag? I sista omgången av Allsvenskan 2009.

Minns man tillbaka på den här säsongen så är det få ljusglimtar ärligt talat. Det är först nu efter sommaruppehållet det har varit helt OK med ÖIS och fotbollen kring laget. Sen förstärkningarna och Åge kom in i bilden. Det var först då man började spela fotboll och uppträda som ett lag. Det gör man än. Man bjuder upp till riktigt intressant fotboll stundtals och kämparandan finns där. Det är bara flytet som måste till. Speciellt i sådana här matcher som var ikväll mot IFE. Bollen studsar hit och dit, den skjuts panikartat upp i luften för att sen resultera i den luftduell. Det sparkas vidare och vips så kommer det till en halvchans för något av lagen. Så tycker jag matchen kan beskrivas kort. En hafsig tillställning där det mesta gick på chans och väldigt lite organiserat spel. Det passar givetvis Elfsborg bra i o m att de är ett mycket skickligt lag vid offensiva omställningar. Det straffar ÖIS å andra sidan redan i 23:e minuten. Som tur är så håller ÖIS i det och kan börja äta sig in i matchen sakta men säkert. Man kommer till avslut men rutinerade gubbar som Allbäck, Santos och Anklev är lite för heta. De borde ta fram kylan nu om någon gång den här säsongen. Man förväntar sig faktiskt lite mer av sådana gubbar nu. Det handlar inte om att döna in den eller på annat sätt fräscha till tv-bilderna. Bolljäveln skall bara in i mål. Så enkelt är det. Ante Covic får med dessa ÖISares "hjälp" chansen att få göra några riktigt löjliga räddningar som annars hade resulterat i mål för ÖIS utan tvekan.

Synd att det inte var ÖIS kväll ikväll...

Nu är det bara att stirra ner i avgrunden, titta upp och se DIF på andra sidan om än på något fastare mark. DIFarna kanske skrattar nu av lycka och viss lättnad, men jag hoppas att vi kan dra den gamla goa klyschan "den som skrattar först...". Än är inte bottenstriden avgjort och om jag känner Åge och grabbarna rätt så kommer ÖIS sälja sig dyrt mot Gefle på söndag och var är lite ont i knät då jämfört med när en hel säsong står inför hörnet. Nu är det offerlammens tid och det är nu spelarna skall sätta hårt mot hårt. ÖIS kan inte göra annat än att vinna och vinna skall man om man vill avsluta med huvudet högt. Vinner man så har man gjort sin del i jobbet och sen är det bara att se och vänta på vad DIF gör... Förhoppningsvis så vinner vi och passerar DIF med 1 futtig poäng och säkrar kvalspel. Ännu hellre vore ju en försmädlig passering via bättre målskillnad vara grädden på moset.

Väl mött på en pub nära dig, för matchen vore oavsett synd att missa!

Vi håller på Örgryte!

PS: Man skall inte kasta sten i glashus om man själv befinner sig i ett, men det är inte helt utan glädje man kan konstatera att ett Stockholmslag åker ur Allsvenskan. Hammarby IF blev i kväll klara för spel i Superettan nästa säsong. Snacka om missberäkning för alla s k experter och snacka om nedköp för Allsvenskan om man tänker på att lag som Mjällby och Åtvidaberg kommer upp och "berikar" svensk fotboll. Bye bye Europe säger svensk fotboll! Bye bye publikmatcher!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar