Ken Fagerberg vill flytta.

fredag 18 september 2009

Det har varit på tal länge nu. Ken Fagerberg trivs inte som fisken i vattnet i sitt Midtjylland och funderar på att packa väskan och söka lyckan på annat håll. Det kan knappast vara en lyckolott som Ken drog när han valde att haka på utlandsproffståget 2008 och att flytta från ÖIS. För ÖIS del blev det dock en bra affär med hela 14 sköna miljoner extra i kassan inför den storsatsande säsongen 2008.

Ja, kanske är Kens öde inte något han är ensam om i världen där unga spelare lite väl snabbt väljer proffslivet före en aktiv karriär med långsam men stabil framgång inom Sverige innan man väljer att ta det stora klivet. Danmark är ju inte så värst långt borta och kulturen är i stort sett det samma men det är trots allt ett annat fotbollsklimat i vårt grannland. Jag tyckte att Ken tog ett felbeslut att flytta när han väl valde att göra det och jag kände på mig att det fanns en stor risk i att det skulle "sluta" precis som det är påväg att göra nu för Ken i Danmark. Visst kan Ken få ännu ett nytt kontrakt med en annan klubb i utlandet men det lär knappast bli en plussaffär för Midtjylland. En spelare som inte har leverarat på åtminstone ordinarie plats i sitt nuvarande lag lär knappast gå för särskilt mycket pengar. Ken är ju fortfarande ett "osäkert kort" för den oinvigde och det var länge sedan han stänkte in mål som den enda pålitliga offensiva kraften i ett riktigt blekt ÖIS i Superettan säsongen 2007. Det är historia nu. Att Ken kan spela fotboll och att han har talang vet vi. Det är bara att hoppas på att han kommer till en klubb där han kan få speltid och därmed också tillbaka självförtroendet. När Ken är i form så är han en killer. Det är jag övertygad om.

Är han då något för ÖIS att ta hem igen? Ja, varför inte. Kens spelstil är tung och stabil. Lite av samma typ som Marcus Allbäck är. Allbäck lär inte vara aktiv spelare i jättemånga år till och en Ken på topp skulle givetvis smaka fint som arvtagare till en targetplayerposition. Samtidigt har vi talanger i Nico och Anderberg. De behöver några år på sig för att på riktigt blomma ut till seniorspelare på elitnivå. De behöver tid att samla på sig lite rutin och tempo. Jag tror att en spelare som Nico mycket väl kan komma att bli minst lika bra som Ken bara han får sätta några viktiga bollar i mål och får vänja sig vid det lite tuffare spelet som är i Allsvenskan och Superettan (jag vågar ju inte riktigt räkna bort SE än så att säga...).

Ken till ÖIS alltså? Nja, jag är ändå rätt tveksam. ÖIS lär knappast satsa några nämnvärda belopp för att få hem Ken Fagerberg. Jag tror istället att man gör mer rätt i att satsa större delen av beloppet för nyförvärv i att försöka behålla Åge Hareide och börja fostra det befintliga spelarmaterialet till vinnarskallar. En spelare gör inget lag som det heter och den här säsongen personifierar det talestättet mer än väl. Det räcker inte att värva några klassspelare och förlita sig på att de andra bara tar efter. Det behövs kompetens bakom som kan förmedla hur fotboll skall spelas. Det är inte bara att "gå ut och ha skoj" på den här nivån.

Jag håller tummarna för Ken och hoppas på en bra och snar lösning för honom. Han var som sagt en U21-spelare för inte allt för länge sedan. Det vore synd att kasta bort en talang på det sättet och inte låta honom spela. Synd för svensk fotboll.

Läs GTs artikel om Ken Fagerbergs önskan om att få flytta: http://fotboll.expressen.se/Nyheter/1.1710526/ken-fagerberg-pa-vag-att-flytta

0 kommentarer:

Skicka en kommentar