Så skönt å va ÖISare!

onsdag 16 september 2009

Ja, nu har man sovit på saken. Inte nog med att ÖIS vinner, de trippar upp en placering och har nu äntligen ett lag bakom sig för första gången den här säsongen. Som vi har väntat!

Ser man till gårdagens match så var det ju en av de där matcherna som alla faktiskt trodde att ÖIS kunde vinna. HBK hade varit ur slag och hade inte vunnit på hela 3 matcher. Dessutom hade de förlorat med stora siffror tidigare. Ja, och HBK visade sig heller inte ha vaknat från landslagsuppehållet inledningsvis i matchen. ÖIS tog ganska så snabbt kommandot och började spela ut för att komma till målchanser. För mig var det uppenbart vilket lag som ville mest redan från början.

ÖIS börjar som sagt bra men lyckas inte få utdelning på sina målchanser (2 riktigt bra sådana) vilket givetvis ger möjlighet för att HBK att komma in i matchen mentalt. Ja, och så blir det ju som så ofta när ett lag ligger på offensiven. De släpper in ett mål bakåt. Just i den stund då HBK gör 0-1 målet så känns det faktiskt inte så rättvist. HBK ligger förvisso och hugger för att komma till kontringslägen men i det läget där de gör mål tycker jag att ÖIS backlinje återigen är för passiv. Marcus Olsson i HBK får för lättvindigt vända runt och placera bollen helt otagbart för Bengan i ÖIS-målet. Nej, det kändes inte alls rättvist i det läget utan återigen rätt så onödigt. Var ÖIS tillbaka i gamla sorgliga takter? Halvleken avslutas med ett ganska så avmattat ÖIS och HBK har lite mentalt övertag när domaren blåser av för pausvila.

I andra halvlek så ser man ganska så snart att Åge har gett ÖIS-spelarna dunderhonung i någon form. Tillråga på allt så har han också valt att släppa in Alvaro Santos istället för Nico som fram till dess hade gjort en fullt godkänd insats. Det är en fröjd att se Alvaro... Han kommer verkligen till sin rätt när han kommer pigg och fräsch in i andra halvlek. HBKs backlinje såg mäkta trötta och svaga ut i närkamperna mot Alvaro och han fick ganska så snabbt presentera sig på allvar igen då han dundrar in (som om det finns något annat läge på den mannen...) 1-1 efter en helt suverän chip från Allbäck. Målet kom perfekt i tid i andra halvlek och gjorde att man kunde se en strimma hopp inför resterande tid av halvleken. Det är redan en klassiskt mål i ÖIS säsongen 2009. Snyggare mål vet jag inte om jag har sett i år från ÖIS? Firman Allbäck Santos har börjat leverera.

ÖIS fortsätter riva och slita och ser man till spelarna i laget så finns det ingen som gör det sämre än någon annan. Alla kämpar bokstavligen skiten ur sig i andra halvlek och Åge manar på sina gubbar från kanten. Man ser klart och tydligt att en ÖIS-vinst är det enda som räknas. En spelare som jag verkligen fick ett positivt intryck av är Marcus Gustavsson. Jag tror aldrig jag har sett honom så delaktig både offensivt och defensivt som i gårdagens match. Bara han nu lyckas hålla den här nivån under en längre tid för när han väl är distinkt i sina pass så är han en riktigt trevlig spelfördelar. Han har verkligen det lilla extra när det kommer till tekniken och det behövs en sådan spelare som kan hitta öppnande passningar. Bra jobbat Marcus! En annan spelare som verkligen gör sig i matchen är den tidigare så risade Robin Jonsson. Han gör en näst intill felfri match och det är uppenbart att Robin är en mittback, och inte en ytterback som han har fått spela det mesta tidigare i år...

Sen så skrev jag ju "Adla Åge Hareide" igår när jag kom hem istället för att skapa ett långt uttömmande inlägg som jag gör nu. Ja, jag vet inte vad kungen skulle säga om att adla en norrman men på det sättet som Åge har lyckats påverka ÖIS och spelarna är på något sätt otroligt. Det är iallafall ett bevis på hur bra och kompetent han är som fotbollstränare. Sedan Åge kom till klubben så har ÖIS lyft sig väldigt mycket på alla plan. Man kan i och för sig skönja lite tendenser till att ÖIS spelare vaggas in i det där "loja" spelet titt som tätt i matcherna men Åge är snabbt uppe från bänken och gestikulerar och rättar till så gott han kan. Han lyckas nästan alltid få spelarna att sträcka upp sig lite extra och rätta till misstagen genom att revanchera sig och göra bättre perioder efter svackorna. Ser man till gårdens match så är ju inställningen i andra halvlek bra mycket bättre än vad den var i slutet på första. Visst, det kan ha med trötthet att göra precis innan pausvila men det syntes på spelarna i andra halvlek att de hade fått något att bita av Åge och att det var vinst som gällde. Inget annat.
Personligen så tror jag att Åge är den stora skillnaden mellan vinst och förlust för ÖIS i nuläget. Visst, vi har värvat en mycket bra vänsterback i form av Miller som gör att ÖIS backlinje nu agerar som en hel enhet och de gör det bra. Vi har också värvat Sebastian Johansson, som dock inte spelade igår tyvärr. Men jag tror iallafall att Åge är den som faktiskt kan se spelarnas potential och få dem att komma in i positioner som gör dem rättvisa och där deras egenskaper passar bäst. Ser man på ÖIS trupp igår så är det i stort sett samma trupp som man körde med under Janne Carlssons tid vid rodret och då gick det ju inte så himla bra. Det är några få rokader som Åge har genomfört som att Dennis Jonsson inte längre är given tillsammans med David Leinar i backlinjen och att Anderberg inte längre är given som anfallare utan faktiskt fungerar bra som speedkula på höger yttermittfält. Ja, han har varit och pillat lite här och där faktiskt. Åge kan se och så fröna till ett lag och få spelarna att känna självförtroende på de positioner som de tilldelas. Åge strävar efter att hitta mönster och sätt för spelarna att foga sig under ett system. Ett fungerande system där alla är delaktiga och tvingade att göra sitt jobb. Så som modern fotboll spelas om man vill nå framgångar. Åge är hjärnan bakom de här senaste segrarna och det är helt underbart att se hur aktiv coachning han bjuder på. T ex igår i slutminutrarna när ÖIS går ner på en 3-backslinje och Anklev får order om att ta steget upp för att skapa tryck på högerkanten med sin blixtrande snabbhet. Då var ställningen 1-1. Med det beslutet visar Åge för alla på plan och på läktarna vad som gäller och vad han vill. Det bästa med det är ju att han vill exakt samma sak som oss andra för att han vet vad som krävs och har järnviljan att få det genomdrivet. Ja, jag är imponerad. Både av spelare och ledare i den här situationen. Matchen igår bevisar att ÖIS har mer kraft att ösa ur. Med Åges ankomst så har spelarna förstått det där med konkurrens och ren och skär förståelse för hur fotboll skall spelas. Det handlar lika mycket om kamp som skönlir och i nuläget så är det viktigare att ta kampen än att spela fint. Jag köper det konceptet och hoppas att ÖIS ser till att satsa långsiktig med Åges sätt att se på fotboll. Det som nu påbörjats MÅSTE bevaras i klubben oavsett om det är Åge eller någon annan som tränar ÖIS nästkommande säsong. Man får INTE kasta bort det här som han har påbörjat!

Nu får vi suga på den här segern över helgen och hoppas att Åge kan gjuta nytt mod i spelarna inför måndagens drabbning mot AIK. Självförtroendet bör det inte vara något fel på. Det blir ingen lätt match men med lite tur så kan vi få 1 poäng med oss och alla poäng ÖIS kan få gör helt plötsligt skillnad i kampen om nytt allsvenskt kontrakt 2010.

Så skönt å va ÖISare!

http://tv4play.se/sport/fotbollskanalen?videoId=1.1207582&renderingdepartment=2.39140

0 kommentarer:

Skicka en kommentar