ÖIS vs. Gefle IF 2-2 (Virrigt ända in i kaklet...)

måndag 13 juli 2009

Ja, jag gillar inte ordet pinsamt men jag skämdes idag efter ÖIS insats när man har en ledning med 2-1 och 87 minuter av matchen har gått. Närmare en seger än såhär kommer man inte.

Jag vet inte vad jag skall börja men jag är mäkta besviken efter den här matchen. Kanske blir det mer och mer uppenbart att uppförsbacken som ÖIS skapade sig i våras är såpass brant att laget aldrig hinner i mål innan säsongen är över. Inget pekar nämligen på att ÖIS kommer att klara sig kvar nu. 1 poäng med sig på hemmaplan mot Gefle är för dåligt. Jag kan inte heller säga att ÖIS gjorde sig förtjänt av en vinst utan ser man krasst på matchbilden var Gefle lite bättre i princip alla lägen. Givetvis så var ÖIS ofattbart effektiva vid mål idag sett till målchanserna de hade men det är mycket tillfälligheter i dagens match att ÖIS gör mål känns det som. Båda målen kommer av Gefleförsvarets misstag och det känns aldrig riktigt som att ÖIS skapar några riktig farliga målchanser på egen hand idag. Visst, vi har en nick några meter vid sidan om mål av Leinar, vi har några skott utifån. Men inget av dessa känns speciellt heta eller svåra för Gefles målvakt att reda ut. Bengan däremot räddar ÖIS ett par gånger under matchen och gör förövrigt en bra match även om det är svårt att se det såhär efter 2 förlorade poäng. Det är nämligen så det känns just nu. Som ännu en förlust.

Dagens glädjeämne får väl ändå anses vara Santos närvaro på plan. Han har långt till formen men att han dubblar sin tid på plan sen skadan måste ju ses som ett stort steg i rätt riktning för hans del. Vi får hoppas att hans mage håller efter dagens insats. Han har kvaliteter och utan honom så hade det förmodligen sett ännu sämre ut offensivt än vad det gjorde. Santos blev en naturlig targetplayer ikväll och han hade en hel del fina mottagningar och skarvningar. Det som kryddar ett fotbollslag och den kryddan ÖIS inte har varit smaksatt med på många många matcher. Jag längtar tills Santos kommer i riktig form. Sålänge han orkade idag så såg det helt OK ut.

Största elogen skall Markus Anderberg ha idag. Han gör en storstilad match sett till sina förutsättningar och efter att ha varit ifrån matchtempo och startelvan. Han väger lite lätt men har en härligt speed och fruktansvärt fin spelförståelse. Det är synd att han inte har fostrats i Allsvenskt tempo men med tiden kan ha komma att bli riktigt bra. Frågan är bara hur länge hans form och kropp håller för den här nivån? Jag är lite osäker på hans långsiktiga form men med vila i benen och måttligt matchande så är Markus helt klart en tillgång för ÖIS. Målet idag var snyggt och tyvärr får man väl säga att han inte fick bli den hjälte han förtjänade att bli p g a sina lagkamrater som schabblade bort segern med ett snabbt baklängesmål bara 2 min efter det att vi på läktarna fått hylla Markus mål.

Ja, det mesta såg ut att bli en fest som sagt men inte heller den här gången är det ÖIS tur att få känna segerns sötman. Bitter eftersmak har däremot blivit ÖIS melodi! Man blir mäkta irriterad över att Gefle gång på gång kommer till onödigt många farliga lägen precis utanför ÖIS straffområde. Det är en stor skam att se vissa spelares insatser och inställning. Visst, man kan bli trött och det kan släppa i skallen på en men det handlar om att se till att mana på sina medspelare att skärpa sig eller åtminstone hjälpa dem att reda ut jobbiga lägen på plan! Idag så vi många tomma skallar på plan när det återstod 10 min av matchen. Det borde vara omöjligt att motivera sig att kämpa till sista svettdroppe när lagets enda mål är seger och när man faktiskt leder.

Jag blir besviken på mittfältet med Alexander Mellqvist i spetsen. Det går för långsamt! Det var inte många närkamper i luften som ÖIS mittfält vann i den här matchen. Små spelare i Gefle kunde relativt ostört ta ner bollen och påbörja ett anfall. Det får inte hända gång på gång utan kamp! Vad är det som gör att ÖISare inte går in i luftduellerna utan att förlora? Är man feg? Är man trött och dåligt tränad? Utan kamp kommer ÖIS aldrig vinna en match. Det är jag säker på. I andra halvlek ser det något bättre ut och det är Erviks förtjänst. Hans inhopp istället för Källander var bra. Det är samtidigt inte lätt att få ihop ett mittfält där Alex, lagkapten för dagen, irrar runt på mittplan och är ständig två på bollen med ett mycket få undantag. Åge sa att mycket av spelet kommer att gå direkt från backlinje till anfall i ÖIS spel nu för att slippa tappa bollen på mittfältet och få snabba omställningar. Det fungerade till en viss del men givetvis kräver en sådan typ av fotboll att mittfältet hänger med och stoppar upp defensivt. ÖIS tappade det ack så viktiga mittfältet gång på gång vilket också skapade de farliga lägena som gav Gefle reduceringen och till sist kvitteringen. Misstag, misstag och tröga hjärnor. Gud vad less jag är på att se detta gång på gång. ÖIS måste upp på tå och spela behärskat i 90 min! Jag kräver ingen skönspel men jag vill se lite hjärna.

Det skall bli en fröjd med "Sebban" på mitten så fort han bli spelklar. Vi måste få lite jävlar anamma där. Dagens mach var så himla viktig men ÖIS klarade alltså inte av pressen trots en kort 2-0 ledning. Misstagen var återigen för många och det som själpte ÖIS. För den som är intresserad av psykologi så kan man med lätthet läsa kroppsspråk och se vad stress gör med människor i trängda situationer när ÖIS spelar förnärvarande. En studie i motgång helt enkelt.

Jag tror att Åge är rätt man för ÖIS. Hans erfarenhet är mycket bra att ha i dagsläget. Jag är bara lite osäker på att han har rätt mannskap att jobba med för att ro hem det här utan karriärens första nedflyttning i seriesammanhang. Det finns en fåtal spelare som håller på den här nivån. Det bevisade dem idag. Sen har vi spelare som gång på gång visar osäkerhet eller fruktansvärd ojämn nivå och att de inte riktigt hänger med i tempot. Jag har inte sett maken till trupp som skapar så många misstag som blir ödesdigra för laget hittills. Uppenbarligen så förstår inte spelarna varandra och var löpningarna kommer. Det är en sak som man tränar och spelar ihop sig kring under träningarna. Åge har ett jättejobb och uppenbarligen så har träningen brist under vårsäsongen när det handlar om just speluppfatning och förståelse för sin egna spelidé.

Det är givetvis en tråkig start för Johan Sjöberg idag som kändes lite väl het för att hjälpa ÖIS. Han sprang bort sig och halkade också mycket oturligt vid 2-1 målet. Dessutom så kostade missförstående mellan honom och Bengan ÖIS segern i slutminutrarna. Vad skall man säga? Johan var säkert en klippa i Elfsborg men i ÖIS är läget lite annorlunda som sagt. Det blir intressant att se Johan i fler matchen för man måste nog säga att han, och många med honom, har mer att bevisa för att bli den där riktiga tillgången för laget.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar