Väntad förlust mot Elfsborg (IFE vs. ÖIS 3-0)

måndag 6 juli 2009

Ja, något annat än en väntad förlust var det alltså inte. Eller jo, det var faktiskt en av våra bättre förlustmatcher det här året. Man såg klart och tydligt på ÖIS-spelarnas attityd att matchen var startskottet på en bättre höst.

Jag tror inte det var många ÖISare idag som på allvar trodde att ÖIS skulle vinna matchen om än heller ta poäng mot serietvåan IF Elfsborg. Men jag tror att flertalet av oss ÖISare som var där och såg matchen blev mycket positivt överraskade över hur bra ÖIS stod upp mot dem gula kycklingarna från Borås. Det var inte alls givet att IFE skulle vara laget som drog det längsta strået när matchen blåstes av. Så såg det iallafall ut fram till det mycket billiga straffen som IFE lyckades vaska fram tack vare den mycket veka domarinsatsen. Martin Ericsson borde dessutom ansöka till Dramaten med sitt fina skådespeleri. Han var fenomenal.

Trots underläge efter att "Ishi" satt den stensäkert bakom Bengan i ÖIS-målet så visade ÖIS fruktansvärt fin moral och spelade på som innan straffen. Det stod länge och vägde och precis som det har gjort i tidigare matcher så har ÖIS haft oturen på sin sida och släppt in det där målet som inte får ske i avgörande lägen där just match är påväg att hamna mer i ÖIS-händer. Tyvärr så kan Keene liggandes fösa bollen över mållinjen i en väldiga rörig närkamp med Bengan på mållinjen. Det var inte vad ÖIS behövde just då. Man kunde faktiskt skönja en del deppiga miner i laget (vilket jag inte kan klandra dem för) men Allbäcks närvaro på plan var avgörande och något vi har saknat senare under vårsäsongen. Han samlade laget i en cirkel och muntrade upp och manade på sin lagkamrater vilket resulterade i att man avslutade halvleken storstilat och lika "offensivt" som innan. 2-0 till IFE i första halvlek var inte rättvist om man ser till hur de fick sina mål och hur ÖIS spelade. ÖIS hade ett par halvchanser och kunde mycket väl ha varit det lag som gått i halvtidsvila med ledningen.

Andra halvlek så blev övertaget från IFE mer och mer uppenbart. ÖIS tvingades nu att köra mer offensivt för det fanns ju inget att försvara längre i o m att man låg under med 2 mål. Det var bud på mål både bakåt och framåt. ÖIS låg på och backade klokt hem när man förlorade boll högt upp på IFEs planhalva. Det gjorde att man fick förvånadsvärt lite omställningar emot sig i den här matchen jämfört med de flesta andra matcher i våras. Redan där kan man skönja en förbättring i ÖIS spel. Man låg rätt i sina positioner den mesta av tiden. De gånger som IFE lyckades rycka igenom ÖIS kantförsvar så lyckades ändå mittförsvaret samla sig såpass fort så att ev. farligheter kunde undanvärjas. Ja, i det stora hela så sköttes försvarsspelet bra mycket bättre i dagens match än vad vi har sett prov på tidigare.

IFEs 3-0 mål kommer av att tiden börjar rinna ut för ÖIS och att laget pressar offensivt för att få till en kvittering. Alvaro Santos, som kom in när det var ca 30 min kvar av matchen, visade prov på fint närkampsspel som fick de veka spelarna i IFE att sätta i halsen. Det är skönt att se att det finns en gäng tunga muskler bakom den till synes stora fotbollskroppen som Alvaro har. Han använde den precis på det sättet han skall. Han fick dessutom visa upp sin fina teknik ett par gånger och var sånär att spela fram till några riktigt heta målchanser. Med lite mer matchtempo i benen och med lyckan att få vara skadefri så tror jag att Santos förstärker vilket lag som helst på allsvensk nivå. Det är då tur att han spelar i ÖIS för vi behöver alla anfallsvilliga krafter vi kan få just nu. ÖIS lyckas trots några fina chanser inte göra mål i den här matchen heller.

Skall man klaga på något så är det just ÖIS lite brisfälliga anfallsfotboll. Man ser att laget inte är vant vid att ta vara på de få chanser IFE bjuder oss på och som vi spelar oss till. Det fattas fart på bollen i den sista tredjedelen och det blir lite väl hattigt och mycket sneträffar för att det skall kunna bli något riktigt farligt och oförutsägbart för motståndaren. Jag hoppas att Hareide får tid till att slipa på dem detaljerna tills nästa match mot Gefle.

Ja, dagens negativa passning går till spelarna i IFE som allt för ofta valde att lägga sig ned istället för att stå upp och spela fotboll. Det är möjligen så att man räknar med att få spela fotboll i Europa i höst och vinter så de övar väl på den sydeuropeiska falltekniken. Att dem väljer att vara veka är en sak men det är riktigt irriterande att domaren i dagens match faktiskt gick på det. Det kändes lite för lätt för huvuddomaren att döma fördel IFE när motståndet var lilla ÖIS som ligger sist i tabellen. Vekt av hans s k "assisterande" domare (som nog tror att de är linjemän endast) att inte har blicken på NÅGOT annat än en förmodad offsidelinje. Det var mycket tjuvnyp på plan idag som antingen skall beivras eller frias. Samma regler för båda lagen. Domaren valde lite som han kände för och inte som situationerna faktiskt såg ut. Tråkigt.
Sen måste jag säga att publiken på Borås arena som kallar sig för Elfsborgsfans faktiskt borde skämmas. Det gjordes inte mycket väsen av sig, trots en förvånadsvärt bra publiksiffra emot bottenlaget ÖIS, förutom vid målen. Att vara fans till sveriges mest välspelande lag som spelar drömfotboll, ur en ÖISares ögon, och inte göra fotboll till en fest utan hellre en tyst teaterföreställning är stor skam. Spelarna i IFE förtjänar mer. De förtjänar bättre. Guligarna blev idag utskåpade sångmässigt av ca 300-400 ÖISare på bortaläktaren. Visst, jag är partisk. Jag stod ju mitt i sången och möjligen tycktes den vara högre där än på Guliganernas kortsida på andra sidan plan, men ÖIS klack höll igång hela matchen i stort sett. Det tyckte jag mig inte höra eller se på hemmalagets klackläktare. Är det så att Borås har börjat bli mätta på bra spelare i sitt lag och de framgångar som IFE har skördat med åren? Något jag har lärt mig som ÖISare är att passa på att njuta medan det varar. IFE kan tyckas vara långt ifrån dåliga tider just nu men fotboll är alltid fotboll. Det är inte alltid resultaten ler emot en. IFEs fans borde förstå bättre.

Stort tack till alla ÖISare som på läktarna vågade göra sin röst hörd idag i form av sång. Det var skönt att höra att det inte bara var kärnan av klacken som höll igång utan att det faktiskt var alla typer av människor som sjöng med. Härligt! Med det här fortsatta stödet från oss på läktaren så är jag säker på att de inte är så svårt för ÖIS spelare att känna motivationen. Det var en skön känsla att stå där och sjunga "Vi ger aldrig upp, vi älskar ÖIS" i ca 10 min sammanlagt före slutsignal och efter slutsignal. ÖIS supportrar stannade kvar och hyllade sina lirare medans Guliganer och s k IFE-fans gick hem som om de hade förlorat matchen mot ÖIS. Det var stort! Man såg på Mackan och de överiga spelarna att det betydde mycket. Även Åge verkade glad att se stödet från läktaren.

Trots den här förslusten så känns det ändå rätt OK hur konstigt det än kan låta. Som jag skrev tidigare. Dagens attityd på ÖIS-spelarna vittnar om att de har tänkt att kämpa på till sista blodsdroppen för att få förnyat allsvenskt kontrakt med ÖIS. Det är skönt att se och även om det finns en hel del detaljer att finputsa så finns ändå glöden och viljan där. Man ser att de knyter näven i varje situation och ger järnet. Mer än så kan man inte kräva av en spelare och om man bara gör sitt yttersta i varje minut på plan så kan man alltid förlora mot ett bättre lag. Idag var en sådan dag.

Förresten, ni kanske undrar om det regnade i Borås? Ja, det gjorde det...

1 kommentarer:

Pehr sa...

Kan hålla med om det mesta.
Du glömde straffen som vi skulle haft.
Den var bra mkt tydligare än IFEs.
Några målchanser hade vi.
Skönt att äntligen ha ett anfall.
Santos kanske kan vara med en hel halvlek nästa match.
Vi måste ha minst 7p på nästa 3 matcher.
Jävla skit att Djurgården vann.
Men men..

Skicka en kommentar