GAIS vs. ÖIS 1-0 (ÖIS, sämst när det gäller... igen)

måndag 17 augusti 2009

I förra matchen mot IFK Göteborg så såg vi ett ÖIS som vi sällan har sett laget tidigare. De kämpade och slet, låg oftast rätt i positioner och man hade ett anfallspel som bäddades tack vare ett helt OK mittfältsspel. Detta trots att krigare Sebastian Johansson och Björn Anklev inte var på plan.

Idag då? Ja, vad f-n sysslar ÖIS med idag? Det kan man fråga sig. En sak är säker. ÖIS är inte ett lag som gärna kämpar sig till och ur situationer. Man vill ha tid och utrymme. Det fick man inte i mötet mot GAIS ikväll. GAIS spelar en väl utpräglad "Superettan-fotboll" där man krigar i backlinjen och krigar på mittfältet vilket skapar yta och möjligheter till instick bakom motståndarens backlinje. ÖIS klarade av det här spelet rätt OK i första halvlek, men i andra halvlek så var det bara ett lag på banan. ÖIS var ständig två på bollen och Sebastian Johansson sprang vilse i den grönsvarta tomteskogen på innermittfältet. ÖIS tappade allt.

Vad är det för mening egentligen? Varför lyfter sig ÖIS "onödigt" högt mot topplagen för att sedan uträtta noll i de matcher som de faktiskt har möjlighet att vinna? Varför orkar inte laget tagga till och se till att dra skeppet i hamn? Förutsättningarna borde ju finnas där när man hotar topplag korta stunder i tidigare matcher? Ja, frågorna är många i mitt huvud nu och frågan är om man någonsin kan få svar på dem utan att nämna tröttsamma klyschor.

Trött. Ja, jag är så trött och besviken. GAIS gör det bra. Eller får jag säga att GAIS gör det bästa utifrån deras förmåga. Vi kan tacka högre makter för att GAIS är ett bottengäng som känns tämligen ovana framme vid mål. Det kunde efter deras 1-0 mål ha blivit både 2, 3 och 4 mål till till deras favör. Detta var givetvis för att ÖIS tvingades upp i banan för att kvittera efter Tomas von Brömsens jättetavla på egen planhalva. Riktigt svagt av honom i den situationen även om han själv knappast kan lastas för just det målet. ÖIS var redan på nedgång i matchen då det här hände. Men ändå... Tomas får nog allt ta på sig det läget som sedemera blev det enda insläppta målet för kvällen.

Ja, jag vet inte om man skall låta sig uttala sig om individuella prestationer en sån här kväll. Egentligen är hela matchen en uppvisning i kollektiv kollaps och när hjärnan inte kan tänka kreativt när det som bäst behövs.
Backlinjen är väl egentligen den bästa lagdelen i afton sett över hela matchen. Det var bra när hjärnan var med och GAIS kom inte till mycket farliga lägen i första halvlek. Det fanns intentioner i GAIS spel som gjorde att man förstod att det skulle bli tufft men Leinar och Jonsson i mittförsvaret krigade på bra mot GAIS forwards och inlöpande innermittar. Det kändes helt OK. Det som var ÖIS stora brist idag var mittfältet. Eller, man kan nästa säga att det inte fanns någont mittfält värt namnet idag. Sebastian Johansson kämpade i uppförsback hela matchen och var sällan först på bollarna, vann sällan sina dueller och hade sällan passningsalternativ när han väl fick bollen. ÖIS spelare gjorde sitt bästa för att gömma sig bakom någon ledig grönsvart spelare. Det var sorgligt att se. Mellqvist är totalt orörlig på mitten var sällan till någon hjälp för Sebastian i arbetet med att erövra just mittfältet. Det var där ÖIS förlorade matchen i det stora hela. Ingen mittfält, inget anfallsspel. Det är nämligen via mitten många av ÖIS anfall byggts upp i tidigare matcher när det har gått så bra. Dirigent är allt som oftast Pavel Zavadil, som inte var på plan idag. Jag börjar stilla undra om det faktiskt är så att Pavel ÄR så himla viktig för att ÖIS skall få yta och tid på mittfältet för att laget skall ha ett anfallsspel överhuvudtaget som på riktigt hotar motståndarens backlinje? Ja, jag vet inte men idag såg det inte bättre ut. Jag saknade dirigenten Pavel Zavadil ikväll, trots att han i mitt tycke har gjort några halvdana insatser den senaste tiden. Han har kännts långsam men frågan är om han inte hade varit snabbare än Mellqvist ikväll? För "Mellan" gjorde verkligen ingen glad som offensiv mittfältare. Det var möjligen bara några gånger i andra halvlek som han fick kontakt med bollen och kunde få några snubblande toucher på lädret som gjorde att ÖIS fick en hörna eller liknande. Men inget mer. Det är för dåligt.

Marcus Allbäck och Alvaro Santos i all ära, men ikväll gjorde dem ingen skillnad. Marus Allbäck syntes mest stångas med GAIS backlinje och kom istort sett ingen vart. Det är ju en eloge till GAIS som lyckas plocka bort honom. Istället visar Allbäck, för första gången på mycket länge, destruktivitet i sitt spel och börjar riva och sluta han också trots att han vet att domare i 9 fall av 10 kommer blåsa fördel backlinjen. Synd. Mycket negativ energi lades ner på att spela "GAIS spel" vilket innebar fula knep och att lägga sig ner när man inte fick kontroll på bollen i en närkamp. Domaren gick givetvis på det här och ÖIS plockade upp samma beteende men fick inte lika mycket frisparkar med sig. Det var ett sant skådespel att se och det är återigen ett under hur dåligt domare i Sverige agerar under match. Martin Ingvarsson som var huvuddomare ikväll gjorde både spelare och publik mycket förvirrade över vilken nivå han hade bestämt sig för att hålla. Tjuvnyp gick ibland, ibland inte och ibland fick man ett gult kort för att man då oponerade sig över hans domslut. Svag domarinsats åter igen när man har ett derby. Tack vare domarens tveksamma domslut i vissa fall så blir givetvis den negativa fokusen på domarens jobb större. En bra domare dömer rättvist och är konsekvent och omger sig heller inte med blinda linjemän. Nu lämnar jag domaren för den här gången för jag känner att jag blev lite upprörd här igen...

Som sagt. Mycket fokus på domaren även hos spelarna i båda lagen. Alvaro Santos var i stort sett osynlig i de 45 min han spelade idag. Alvaro utgick i paus utan att egentligen ha uträttat något. Synd med tanke på hans fina insatser i de senaste matcherna. Frågan är vad som fick honom att gå av planen. Förhoppningsvis inte hans magmuskel igen för då är det nog slutspelat för hans del den här säsongen.

Roy Miller. Ja, inget annorlunda där jämfört med resten av laget. Han underpresterade och överarbetade situationerna han utsattes för vilket allt som oftast resulterade i dåliga beslut. Han är bättre som vänster ytterback än vänster yttermittfältare iallafall. Han kan MÖJLIGEN användas som yttermittfältare igen, men som back är han helt klart bäst. Jag förstår Åges val av Roy i dagens match i och med att Alex var avstängd men Roy är inte ett lika bra val som Alex på yttermittfältet om alla spelare är tillgängliga.

Ja, kort och gott så gör ÖIS åter igen sin sämsta insats när det gäller. Frågan är om det ligger i det mentala och att man tror att man inte kan vinna eller om det faktiskt var så att GAIS var så bra att de manövrerade ut ÖIS? Jag tror både och. Varför GAIS ligger där de ligger förstår man men man förstår ännu bättre varför ÖIS ligger där de ligger efter dagens match. ÖIS har inte vad som krävs för att ta sig upp ur träsket och vända det här till något positivt. Det gäller att ta vara på sina chanser om man vill vara med i höst på allvar och ÖIS har inte kompetensen att genomföra det. Ikväll hade man det hela lite i egna händer. En vinst och avståndet till både GAIS och Djurgården hade varit avsevärt mindre och en möjlig klättring hade varit inom räckhåll redan inför nästa omgång. Nu lägger man istället återigen på efterkälken och tiden är mer än knapp. Frågan är om tåget inte gick för ÖIS nu? Var det här sista "riktiga" chansen? Givetvis kan man inte ge upp nu men frågan är hur spelarna nu skall motivera sig att kämpa vidare. Matchen mot GAIS var "the match" med stora bokstäver och det var ÖIS chans till revanch efter premiärförlusten och den urusla vårsäsongen. Nej, det gick inte. Man lät chansen glida ur händerna och man är tillbaka sist i kön. Man måste gasa ännu mer nu om det skall blir något spel i Allsvenskan 2010. Man måste även hoppas på att andra lag prickar in eller stannar kvar i sina formsvackor.

Bitter och besviken? Ja, det kan man kalla det. Dels för att man förlorade mot GAIS i ett göteborgsderby, men kanske mest för att man inte tog chansen att klättra mot överlevnad för egen maskin. Den här gången handlade det inte så mycket om "bäst i stan" för min del iallafall. Det handlade om överlevnad och för att få en större förhoppning om att slippa se ÖIS i Superettan 2010 och i nuläget spelar det ingen roll vad moståndarens namn är. Det är förlusten som gör ont. ÖIS, sämst när det gäller.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar