ÖIS vs. Malmö FF 1-0 (ÖIS första vinst på "nya" Gamla Ullevi)

tisdag 25 augusti 2009

Ja, det är inte mycket att säga om det. Det är ren glädje man känner. ÖIS gjorde det som alla innerst inne hoppades och som man gjorde det sen!

Det är ÖIS som är bästa laget i första halvlek. MFF var oerhört bleka och det förvånade mig faktiskt att ÖIS fick så mycket tid och yta som de fick. Det passade givetvis spelare som Alex, Pavel och Marcus Anderberg. Kvällens skräll i laguppställningen var väl att Markus Gustafsson gjorde Allbäck sällskap i anfallet. Men jag måste säga att det var ett bra drag av Åge för Markus med sin teknik och riviga spelstil kan göra många backar förvirrade när det går bra för honom. Jag tycker han lyckades bra som sagt och stressade backlinjen gång på gång genom att försöka tjuva emellan mittbackarna på de långa uppspelen ÖIS gjorde bakom MFFs backlinje.

Anderberg ja. Vilken lirare det är i honom. Anderberg är vår nya Boyd Mwila nästan. Anderbergs trippande kvicka steg och snabba tvåfotsdribblingar påminner mycket om vår f d blixt från Zambia. Även hans näst intill "slumpartade" bollkontroll ibland påminner om vår Zambiske vän. Det var fantastiskt roligt att se Anderberg igår och säga vad man vill om hans små misstag ibland så är han rätt så underhållande fotbollsspelare när det väl går vägen. Han lyckades ju med en fin tunnel igår och stressar gång på gång MFFs ytterback. Riktigt bra insats. Anderbergs spelstil är givetvis rätt så intensiv och bygger mycket på att rycka förbi sin motståndare. Det resulterade i att Anderberg slutade tänka p g a trötthet och att han kröp fram på hörntänderna i slutet. Men vad gör väl det? Han tog bevisligen ut sig totalt och det är det som räknas.

Alex och Pavel var tillbaka i ÖIS. Det märktes! ÖIS anfallsspel och kantspel var riktigt bra och det är lika bra att erkänna nu att Alex är riktigt viktig för ÖIS anfallsspel. Istället för att försöka rycka fram genom det täta mittfältet kan ÖIS med Alex på plan hota motståndaren även på vänsterkanten. Vilka inlägg Alex gör! Stenhårda och snäva. Precis så äckliga för försvarare som de skall vara. Det finns egentligen inget negativt att säga om Alex insats igår. Han gör ju dessutom ÖIS 1-0 mål med fel fot! Alex kom till inlägg efter inlägg i första halvlek och tack vare dem så kunde det ha stått både 2-0 och 3-0 till ÖIS innan halvtidsvilan.

Pavel Zavadil gjorde också en stor match igår. Han visade tidigt i matchen att han vill vinna och det är skönt att se hur han faktiskt skäller på sina medspelare för att få dem att vakna till och börja tänka på passningsalternativ eller att börja röra på sig för att skapa just passningsalternativ. Pavel ville vinna och det visade han i varje närkamp. Han tappade bollen någon gång och jobbade direkt på att försöka vinna tillbaka den. Han kämpade och slet och fick faktiskt äntligen vinna de där viktiga närkamperna för självförtroendet. Skönt att se!

Ja, sen är gör ju samtliga spelare i ÖIS en fruktansvärt gedigen insats. Hela backlinjen skall ha en eloge till markeringsspelet i boxen. MFF kom ingen vart. Björn visar återigen en outtröttlig kämparanda i ända in i slutminutrarna som alltid. Ja, de positiva orden om spelarna och deras insats igår är svåra att spara på.

Givetvis var det som alltid nervöst i andra halvlek. Man undrade hur länge ÖIS skulle hålla den här ledningen innan kvitteringen skulle komma. Skulle MFFs mål komma i början av andra halvleken eller blir det återigen ett retfullt baklängesmål efter att klockan har paserat 85 min? Den här gången höll det hela vägen ut. Helt otroligt skönt!

Segern igår var en riktigt gedigen kollektiv insats och det var en fröjd att se Åges coachning från linjen. Man såg att Åge ville vinna det här och han mandade på och instruerade sina spelare så fort tillfälle gavs. Med tanke på vilka alternativ ÖIS hade på bänken så gjorde han även bra byten och de kom i rätt tid. Enligt Björn Anklev i ÖIS Klubb TV så hade Åge haft ett William Wallace-tal till spelarna efter en träning inför den här matchen. Det syntes att spelarna hade en annan drivkraft med sig in på banan igår än vad de har haft tidigare den här säsongen. För min egen del så tycker jag mer och mer att Åge är just den tränar som man vill se i sitt lag på den här nivån. Åge har kunskapen. Han har, precis som jag har skrivit i tidigare inlägg här, förmågan att ryta till och uppmuntra. Han är hård men rättvis. Jag hoppas att ÖIS hittar en lösning med Åge inför nästa säsong, kosta vad det kosta vill... Åge är positiv för ÖIS fotboll och det är INTE ett alternativ att värva en mindre skolad tränare oavsett inför nästa säsong. ÖIS har inte råd med det om man vill vara en elitsatsande förening. Åge-effekten på ÖIS spel och spelare är uppenbar om man ser till antalet plockade poäng efter uppehållet. Visst har det inte gått exakt så bra som man hade hoppats, men vad kan man begära av ett lag som inte hade vunnit på en halv säsong innan? Åge har ju trots allt fått spelarna att kriga, visa karaktär och se allvaret i situationen och skapa något konstruktivt utav det. Åge är den enda rätta vägen. Halleluja!

Tack alla spelare för en bra utförd match!

Matchreferat på Fotbollskanalen.se: http://tv4play.se/sport/fotbollskanalen?videoId=1.1159370&renderingdepartment=2.39140

0 kommentarer:

Skicka en kommentar