ÖIS vs. IFK Göteborg 1-2

söndag 9 augusti 2009

Ibland önskar man inte att tipsen går in. Jag tippade tidigare seger till IFK Göteborg och tyvärr blev det också så. ÖIS började dock bäst och satte mycket snyggt ett 1-0 mål där Alex äntligen fick visa sig i målprotokollet också.

Sen blev det mer eller mindre ett slag på mittfältet där bollar konstant lobbades ut bakom respektive lags ytterbackar. ÖIS hade ju ett nytt ansikte på vänsterbacken och Miller som han heter gjorde ju en mycket bra insats där. Det är skönt att se att ÖIS har lyckats värva en back med välutvecklat positionspel och som värderar varje moment med en bra mycket högre klass än de som har spelat på vänsterbackspositionen har presterat tidigare. Roy Miller gör motståndaren mer tveksam och hugger inte lika lätt som tidigare. Framförallt så lyckas man inte komma lika långt ner i ÖIS zon som tidigare innan man tvingas till inlägg. Och det vet vi ju att inlägg som kommer mer framåt mot mål är något enklare att tampas med i o m att backarna då är i rätt riktning redan och kan få kraft att måtta ut bollarna istället för att skarva ut dem mitt framför mål. Rent defensivt såg det alltså riktigt bra ut många stunder tack vare Millers hemmadebut för klubben.

Vad gäller resten av spelet så orkar jag inte analyserar det mer ingående. Det var uppenbart att vi saknade spelare som Sebastian Johansson och Björn Anklev idag. Med dem på planen så hade vi vunnit mer i mitten. Det är jag säker på. Alexander Mellqvist såg åter igen trött och loj ut, även om han glimtade till ibland. Men om man har en sån position som han har, central mittfältare, så måste man ta fighterna bättre och framförallt oftare. Mellqvist känns allt för ofta stillastående och med tyngden på hälarna. Det duger inte. Som medspelare på mitten hade Mellqvist Pavel Zavadil och det säger sig självt att med Pavel vid sin sida så skall man inte förvänta sig att han tar fighterna istället och visar vägen. Pavel är bra med fart och när bollen rullar hans väg. Men när bollen far fram och tillbaka så ser Pavel ut som en full-lastad kolvagn från Tjeckien som slingrar sig, och kränger, på en snirklig tågräls genom Östeuropa. Pavel hade ingen lyckad dag idag. För långsamma beslut och dessutom orsak till att en till synes uppenbar (för publiken på Gamla Ullevi iallafall) offside situation upphävs. Pavel blir släpande från bortre stolpen vid en frispark och vi som följer bollen hinner bara se 3 st ihopklumpade IFKare som slåss om vem som skall sätta bollen bakom Bengt Andersson. 1-1 blir till och det är kvitterat. Gamla Ullevi exploderar, liksom spelarna på plan. Alla tror att det är offside. Årets mest solklara. Zavadil ja... Det är synd att han inte får spela på toppen av sin förmåga en match som den här för då kan det ju bli förbannat bra. Det vet vi alla.

IFK har som sagt mest av spelet och ÖISarna står emot bra. Det ser länge ut att hålla men vi som har varit med förr vet att ÖIS är som sämst när en match står och väger. Det blev ingen förändring på den traditionen idag. I 90:e minuten håller sig Hysén påpassligt framme och nickar in en boll. Den egentligen enda farliga målchansen IFK har på hela andra halvleken bortsett från några skottförsök långt utanför straffområdet som med en oturlig styrning hade kunnat gå in.

Men det är just det här som är ÖIS förbannelse i år. Turen går emot oss när vi som mest behöver den och turen förljer lag som IFK som har medvind i serien trots allt och har lyckats vända 2 seriematcher i rad nu. 0-2 till 2-2 mot BK Röva och nu 1-0 till 1-2 mot ÖIS. Det är bara så det är. ÖIS förtjänade poängen bättre i o m sitt tabelläge men givetvis går det inte att snacka bort en förlust. Det går inte nu. Matchen är hyfsat jämn sett över två halvlekar och ÖIS hade tendeser i spelet som mot ett sämre motstånd hade resulterat i riktiga målchanser. IFK spelar som vanligt korrekt rent defensivt, även om det brister en del på deras högerbacksplats. Kanske borde ÖIS ha utnyttjat det bättre under matchens gång.

Skall man ta med sig något positivt från matchen så finns det faktiskt en hel del att nämna.

Alvaro Santos. Han börjar sakta men säkert hitta rätt nu både i spel och tempo. Han blir tufft uppvaktad men ger sina motståndare ett helvete i backlinjen. IFKs mittbackspar är nog trötta i kroppen efter dagens match kan jag tänka mig. Alvaros slit och targetplayerstil gör att ÖIS kan flytta upp folk närmare IFK-målet och är nyckeln till mycket av ÖIS offensiva spel. Även om han personligen inte alltid direkt är inblandad. Han gör mycket i det dolda.

Marcus Allbäck. Han gör återigen en stor match. Kanske inte spelmässigt med han visar j-la mycket engagemant och hjärta. Han tar fighterna verbalt med domaren och får igång sina medspelare. Hans närvaro på plan märktes lika mycket idag som hans frånvaro i våras då han så oturligt blev skadad och fick bäras av. Mackan är vikigt och lever upp till förväntningarna.

Roy Miller. Ja, för er som inte var där så är det svårt att förklara. Men det är hela hans kroppsspråk och uppträdande med och utan boll som avgör. Man ser att han läser spelet och tänker efter innan han slår iväg bollen. Han kommer givetvis inte alltid 100% in i markeringsspelet men det gör inte många backar i världen. Sett över hela matchen så var Roy Miller bästa spelare i ÖIS och som bevis och tack för det så blev han också utsedd till matchens lirare i ÖIS.

Alex. Ja, vår brasse på vänsterkanten på mittfältet. Många irriterar sig på hans spelstil och kanske något nonchalanta touch på bollen ibland. Ja, jag håller med. Ibland överarbetar han situationerna och t o m tappar bollen i till synes ofattbara lägen. Men han är bra när han kommer med fart och får yta. Idag visar han det ofta på sin vänsterkant och han är också snabb i tanken på att uppfatta offensiva möjligheter, både i passningsläget (som han är sämre på) men också när han själv skall hitta en lucka. Han är tydlig med när han springer och när han väljer att stanna kvar. Idag var han mycket tydlig med att han skulle springa och får en passning i precis rätt ögonblick vilket gör att han är ständigt halvmetern före jagande IFKare. Att han sedan kyligt placerar bollen till 1-0 bakom dansken i IFK-målet gör det hela inte sämre. Jag tycker om Alex. Inte som vänsterback men som vänsterytter. Där har han råd med sina ofattbara misstag ibland men framförallt så har han ytan att komma till inlägg vilket ÖIS har saknat i hans frånvaro tidigare p g a hans skada. Med Roy Miller bakom Alex så ser jag en anledning till varför fler poäng kommer att gå till ÖIS i höst.

Niclas Elving. I hans premiär i U21 mot GAIS på ÖIS-gården så blev jag ärligt talat inte så imponerad av honom. Han kom inte alls till sin rätt på kanten där och han såg allmänt trött ut. Jag började undra vad ledningen hade sett i den här lille liraren. Idag fick många tillsammans med mig se en skymt av hans kvaliteter och med lite mer vana vid tempot och med lite kyla så kommer hans teknik och snabbhet bli riktigt trevlig att se på senare. Det han visade idag var fin spelförståelse och framförallt fin tvåfotsteknik. Han är kvick. Det var längesedan man såg en sådan kvick spelare i ÖIS senast. Frågan är som sagt hur hans kropp kommer att klara av förändringarna i träningsmängd och belastning? Det lär vi så se senare och kanske ännu mer nästa säsong då han har fått vara med på en första försäsongsträning med ÖIS. Men, jag ser fram emot att få se mer av Niclas.

Sen rent allmänt så tycker jag att ÖIS står upp bra mot ett hyfsat slitet IFK. Det var verkligen synd att man inte kunde utnyttja tillfället till en 3-poängare men framförallt att hålla 1-1 tiden ut. Att ta poäng mot IFK Göteborg var inget som någon hade förväntat sig och nu var vi alltså väldigt nära att ändå göra det omöjliga. Men dessvärre så fick alltså vi domedagsprofeter rätt.

Innan jag lägger ner för ikväll så måste jag skicka det risigaste riset som man kan hitta på den här sidan jordklotet till de tre domarna som var på plan idag. Att gå på IFK-spelarna svandyk gång på gång var ett rent skämt och jag trodde ärligt talat att det var slut på sånt nu i modern fotboll. IFK har ju trots allt satsat på att spela i Europa och där ingår givetvis det överdrivna skådespeleriet för att fiska till sig enkla frisparkar. Det var skrattretande att se. Domaren uppträder mycket osäkert och det är åter igen synd att det går så över styr i vissa situationer. Uppenbara hands på både ÖIS- och IFK-spelare bortses av både linjedomare och huvudomare. Någon av dessa borde väl ändå se situationen? Om domarna hade varit lite mer "allround" så hade faktiskt en sådan här match kunnat fortlöpa utan hatrop och annat från publiken. Men det finns ju ett taletsätt som säger "Ingen rök utan eld" och domaren hade redan innan den först så omdiskuterade offsidesituationen (som visade sig inte vara offside) gjort ett antal mycket tveksamma bedömningar som allt för lätt gick i IFKs favör. Domaren gav inte IFK segern, men domaren gjorde ingen bra match och hans bedömningar påverkade onekligen ÖIS i form av frustration i stridens hetta. Några riktigt onödiga gula kort delades ut.

Vi ÖISare kan inte skylla tabelläget eller domaren för situationen som den är. ÖIS har schabblat bort en halv säsong och att kräva mer än 100% arbete av spelarna är inte rimligt. En förlust mot IFK är inte hela världen om tabelläget inte hade sett ut som det gjorde. Nu greppar vi kramaktigt vid varje liten framgång och hoppas ju på att det hela skall gå vägen. Vi känner frustration över att turen aldrig åtminstonekan jobba deltid säsongen ut på ÖIS-gården... Vi behöver all medgång vi någonsin kan få, och det får vi inte. Men än är inte loppet kört. Det är bara att samla nya krafter. Nästa match blir minst lika viktig, om inte viktigare. GAIS står för motståndet "borta" nästa tisdag och då har vi en gruvlig hämnd att utkräva. Med Stenman borta ur målet, och med den kämparinsatsen som ÖIS visade ikväll, så skall det nog gå vägen. Ta bort Wanderson och GAIS har bara stjärtfjädrarna kvar.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar