Livsviktig match på måndag

tisdag 11 augusti 2009

Med lite distans till matchen mot IFK Göteborg så börjar jag för första gången faktiskt kolla läget i tabellen och närmaste moståndarnas spelschema. Innan har jag inte kännt att det har varit någon idé innan ÖIS ens hade fått igång något som kan kallas för "eget spel". Men nu är det ju lite annorlunda tack och lov. ÖIS visar stundtals prov på fint spel och kan på riktigt pressa motståndaren över hela plan. Ännu viktigare, man gör mål igen.

Ser man på tabelläget och hur det ser ut närmast ÖIS placering sist i tabellen så hittar man följande lag och poäng.

13. Hammarby 19p
14. Djurgården 14p
15. GAIS 13p
16. ÖIS 8p

Som ni förstår så är matchen mot GAIS på måndag livsviktig om ÖIS överhuvudtaget skall ha tid på sig att ta sig upp på kvalplats innan säsongen är över. Förlorar ÖIS mot GAIS så rycker dem och landar på 16 poäng. Dubbelt så mycket poäng än vad ÖIS har skrapat ihop. Sen är det ju ett bra glapp till DIFs 14 poäng förtusatt att de förlorar mot Örebro... Det är hårda bud!

Hammarby möter Elfsborg hemma på söderstadion. Hemmaplan är alltid en fördel och ser man till förra omgångens resultat så får man väl säga att Hammarby har fått lite vind i seglen. Man var länge oroade över hur Stockholmsderbyt skulle bli men med segern över DIF så har både laget och tränaren fått lite andrum igen. IFE däremot föll tungt mot Gefle efter att Boråsarna ledde matchen och sedan tappade den till förlust. Ganska så oväntat faktiskt. Är IFE påväg nedåt i formkurvan eller var detta en högst tillfällig svacka där underskattningen avgjorde matchen? Ja, svårt att säga men jag är nog ganska så säker på att IFE inte reser till Söderstadion för att förlora. Man kommer att öka tempot och köra passningsspel a la Elfsborg och Hammarby kommer att få jaga. Jag tror och hoppas på Elfsborgsseger där.

Djurgården möter Örebro borta. Örebro är bra. ÖIS lyckades i och för sig bjuda Örebro på 1 poäng i förrförra omgången men spelmässigt så såg ju ÖSK bra mycket bättre ut än ÖIS. Med det spelet mot DIF hemma på Behrn Arena så kommer DIF få det svårt. Jag håller på ÖSK i matchen utan tvekan. Inget talar för DIF i den matchen och kanske är just det deras räddning i värsta fall.

Ja, sen har vi som sagt GAIS. GAIS har ju en stabil nedåtgående trend. Det råder det ingen tvekan om. Man har verkligen inte levt upp till förväntningarna man hade inför den här säsongen. Nya tränare (med AIK-tatuering på armen) verkar inte vara någon succé för klubben och jag är säker på att vi får se ett nytt ansikte på den posten efter den här säsongen. Däremot så kommer ju GAIS som ett helt annat lag när det vankas derbyn. ÖIS kommer att få det tufft, precis som nu senast mot IFK. Det som talar för ÖIS den här gången är att man faktiskt också är ett helt annat lag än när lagen spelade premiärmatch i våras. 1-5 till GAIS sa egentligen ingenting då med facit i hand. Jo, möjligen sa resultatet mer om ÖIS spel än om GAIS spel men ändå. Det var då det och nu möts lagen igen och båda lagen ligger på de sista platserna i den allsvenska tabellen. Det jag är säker på är att det inte kommer att bli 1-5 till GAIS igen däremot. ÖIS kommer inte tillåta det och med tanke på den uppryckningen som hela ÖIS-laget har gjort sen i våras så ser det ut att bli tufft för GAISarna att stå emot. Ser ÖIS till att ligga rätt i positionerna och att man låter markeringen på Wanderson bli tät och tuff så skall det nog gå vägen. 1 poäng till ÖIS räcker inte, även om det kanske hade varit mest broderligt i ett derby. På måndag gäller 3 poäng och inget annat, för annars är det mer eller mindre kört att haka på i bottenstriden utan att behöva förlita sig helt och hållet på sina motståndare i varje omgång till sista match för säsongen.

Tråkiga nyheter är att både Pavel Zavadil och Alex är avstängda nästa match. Pavel är inte på topp vad gäller formen men han är alltid en joker med sina fina passning och bra tillslag vid frisparkar när han bara vill. Hans närvaro på plan öppnar ofta upp för medspelarna och gör även motståndaren lite extra nervös. Tyvärr ingen Pavel på måndag alltså.
Alex är också avstängd som sagt och jag är alltid positiv till Alex jobb på kanten. Som jag skrivit innan så uppfattar många honom som slarvig och att han inte håller måttet och det håller jag med om ibland. Men han är ändå ett viktigt orosmoment för motståndaren och han är framförallt villig att ta löpningarna offensivt i banan vilket givetvis också skapar tryck och drar ut motståndarens försvarslinje. ÖIS har en tendens att anfall mycket via innermittfältet och om man inte har bredden och alternativen ut på kanterna så kan man tycka att ÖIS anfallsspel blir lite väl uppenbart ibland. Vi får hoppas att vi får se en bra ersättare till Alex på måndag.

Glädjande nog så är ju Björn Anklev och Sebastian Johansson tillbaka från sina avstängningar och kommer att göra otrolig nytta i det offensiva och defensiva spelet. Ser man till dessa båda herrarna så är kanske inte Pavels och Alex frånvaro så himla kännbar. Bara Björn och Sebban kommer till sin rätt i matchen. Björn är ju en j-el på glidtacklingar och kämparvilja och kommer med sin snabbhet att skapa bra yta på någon av kanterna. Sebban kommer naturligtvis att gnaga på som attan i mitten och kommer ge GAISarna ett h-vete där.

Vi får hålla tummarna och hoppas att turen är med oss på måndag, för något annat alterntiv än vinst finns inte.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar