Idag vill jag se ett kämpande Örgryte

måndag 24 augusti 2009

Ikväll är det återigen drabbning på Gamla Ullevi. Den här gången står MFF för motståndet. Ett MFF med naggat självförtroende efter förra omgångens förlust mot BK Röva.

MFF har inte gått så bra den här säsongen som man kanske trodde innan säsongsstart och som de kanske borde med tanke på spelarmaterialet. Men men, vi i ÖIS vet ju att man inte kan hänga upp ett helt lagbygge på ett fåtal bra spelare. Samma visa i ÖIS som i MFF mer eller mindre. ÖIS borde heller inte ha spelat så dåligt som de nu har gjort i snart en hel säsong. Det trodde heller ingen innan säsongen startade.

Nu är det iallafall som det är och nu gäller det att ÖIS spelare och ledare visar karaktär. Det återstår ett gäng omgångar och om laget börjar vinna så kan det gå fort. Det är en skitsvår uppgift som spelarna har framför sig och kanske kan man säga att den är omöjlig, men det är inte läge att ge upp. Jag vill inte se ett lojt spelande ÖIS redan nu innan löven på träden har hunnit bli höstgula. Det är långt kvar av säsongen och jag har faktiskt betalt för att se laget spela fotboll en hel säsong. Att spela fotboll i vått och torrt är också spelarnas jobb och de skall jobba från det att matchen startar tills domaren blåser av. De skall spela och göra sitt yttersta ändra fram till sista matchen för säsongen. Det är allt jag begär.

Tittar man på tabellen så är faktiskt MFF en motståndare som ÖIS kan slå om man har lite tur med sig för en gång skull. MFF har som sagt inte visat prov på något stabilt spel vare sig framåt eller bakåt den här säsongen och kan ÖIS bara ta tag i duellerna och närkampsspelet så har ÖIS en bra chans i kväll. Spelar man som mot GAIS så är det kört däremot.

Efter att ha sett intervjun på ÖIS Klubb TV med Åge Hareide så känner jag viss förhoppning om att vi har en bra chans att revanchera oss. Åge visar verkligen hur besviken han är över förlusten mot GAIS och uttrycker sig om saker som vi supportrar reagerar över och är frustrerade över. Det känns om att Åge vet exakt vad som går fel och vad som bör göras för att rätta till det. Det är en glädje att se att ÖIS har lyckats knyta en riktig tränare till klubben som har pondus och modet att säga ifrån när det går dåligt och sedan uppmuntra när det går bra. Åge är hård men rättvis.

Ni kan se intervjun på ÖIS Klubb TV här: http://oistv.umtv.se/film/1335

Det positiva för ÖIS anfallsspel idag är att både Alex och Pavel Zavadil är tillbaka efter avstängning. Det syntes lite väl tydligt i matchen mot GAIS att vi tappade offensiv kraft p g a Pavels frånvaro på mitten. Han kan ju vara lite långsam och omständig i sina beslut men har ju det där lilla extra som gör att motståndaren måste vara på sin vakt. Vi får hoppas att Pavel är på spelhumör ikväll och ger tillbaka lite av det han missade i förra matchen. Alex tillbaka på kanten skulle också vara positivt. Miller som flyttades upp på vänster yttermittfält visade sig inte passa där alls. Han har ett bra skott när han väl kommer till läge men han är för tunn på kanten och lite för långsam i sammanhanget. Miller var däremot klockren som vänster ytterback och borde få återgå till den positionen idag mot MFF.
Den tråkigaste nyheten är väl att Alvaro Santos inte kommer till spel ikväll. Hans krampkänning i vaden var en liten blödning. Alvaro har inte visat sig vara i vidare form under den här säsongen men måste ju ha mer att ge. Han började ju sakta men säkert hitta tempot och formen tycker jag innan matchen mot GAIS. Tyvärr blev han helt osynlig i den matchen och fick alltså kliva av med känningar i vaden redan i halvtid. Jag väntar fortfarande på att Alvaro skall leverara och att den investeringen som fattiga ÖIS gjorde i honom skall betala av sig. Är han skadad så är han men se nu till att få honom matchduglig på riktigt utan att hetsa och låt hellre andra få chansen att spela in sig i anfallet med Mackan för att kapa kontinuitet där. Anderberg verkar het men behöver matchtempo för att tuffa till sig lite. Han känns ibland lite klen i kroppen och det märktes tydligt i matchen mot GAIS när det kom till närkampsspel. Anderberg är bra när han kvickt får dra med sig bollen utan kroppskontakt däremot och om han får spela i anfallet med Mackan så tror jag att det kan bli bra med tiden då Anderberg kan bli en riktigt bra djupledslöpare. Låt han stångas lite nu och låt honom samla på sig erfarenhet och styrka inför nästa säsong.

Dennis Jonsson är avstängd. Frågan är vem som skall ta hans plats i backlinjen på mitten? Jag tror ju att Tommy von Brömsen ligger närmast till hands för Åge men jag skulle vilja se Danny Ervik där ikväll för att börja rusta för framtiden redan nu. Danny har i och för sig inte spelat match på bra länge och saknar givetvis lite matchtempo men det hade varit intressant. Men... i och med att läget inte är kört än och att ÖIS faktiskt måste vinna idag om man skall vara med på riktigt så blir det nog ett "säkrare" kort än Danny bredvid Leinar ikväll.

Alexander Mellqvist är spelklar trots smällen han åkte på i matchen mot GAIS. Han tappade tydligen minnet så det skvätte om det men har alltså fått klartecken att spela redan ikväll. Frågan är dock om Åge inte skall pröva att ställa Mellqvist åt sidan från start. Personligen tycker jag att Mellqvist borde ta för sig mer p g a sin storlek och styrka. Han borde också ta mer offensiva initiativ än vad han gör. Han har ju, trots sin lite ograsiösa spelstil, en bra fot för både passningar och skott och ÖIS borde kunna utnyttja honom mer än vad man har sett hittills den här säsongen. Kanske borde det till något för att få Mellqvist att få tillbaka motivationen och vilja att leverera? En tillfällig bänkning hade nog suttit fint, eller?

Vi får hålla tummarna för att våra rödblå spelare lyckas lyfta sig från det misserabla spelet man visade upp mot GAIS och ser till tvåla till MFF ikväll. En vinst mot MFF hade varit högst otippat i racet om en kvalplats. Jag är rätt trött på alla de här "måste-matcherna" men det är bara att inse läget och förstå att varje match fr o m nu är just det, "MÅSTE-match".

0 kommentarer:

Skicka en kommentar