Ken Fagerberg. Upp som en sol, ner som en...?

fredag 21 augusti 2009

Efter magplasket mot GAIS så har jag inte orkat lägga ner så mycket kraft på ÖIS och vad som komma skall. Nu är det mer "go with the flow" som gäller och låta varje match ha sin gång och hålla tummarna. Förväntningarna inför resten av den här säsongen är minst sagt bra mycket lägre nu än för ca 1 vecka sedan. Då såg det ju så bra ut innan GAIS-matchen.

Iallfall. Det har ju inte varit helt tyst det senaste vad gäller ÖIS-relaterade saker i pressen.

Den mest intressanta nyheten är väl att Ken Fagerberg blir petad ner från Midtjyllands A-lag till deras farmarlag Ikast i danska division 2 västra. Ken var ju ÖIS "golden boy" under första skit-säsongen i Superettan 2007 och var väl den enda spelaren som egentligen skapade något farligt framåt den säsongen i ett annars rätt så blekt ÖIS. Ken jagades av bl a Udinese men hamnade som sagt senare i SAS-ligan och Midtjylland. Vilken solskenshistoria! Eller?
Ja, vad skall man säga om Kens karriär hittills. Han kom från ÖIS ungdomsled och tog publiken med storm på Valhalla IP med sin respektlöshet gentemot motståndarna. Han dundrade in mål från till synes omöjliga lägen och varje skott han avlossade var oftast tungt och välriktat. Givetvis får andra klubbar upp ögonen för en sådan talangfull spelare som är så ung! Utvecklingspotentialen borde vara enorm i honom. Ken var dessutom U21-landslagsaktuell och en framtidsman på riktigt. Men det verkar inte ha gått Kens väg de senaste 2 åren. Han drabbades av skador och lyckades sedan inte ta sin plats i anfallet i Midtjylland och har nu alltså petats ner i frysboxen Ikast.

Personligen förstår jag att ÖIS måste sälja spelare som kan stärka kassan om erbjudandet är det rätta. ÖIS behöver alla pengar de kan få hela tiden. Kanske var det också nödvändigt att sälja Ken redan 2007 med tanke på den ansträngda ekonomin klubben hade just då (vi lär återkomma till ÖIS ekonomi i framtiden också...). 12 miljoner, som Midtjylland betalade för Ken, är en ansenlig summa för en liten klubb som ÖIS när det gäller ekonomiska resurser. Jag förstod att man inte hade många val när den danska klubben var beredd att betala såpass mycket för Ken. Men frågan är vad som hade varit bäst för Ken egentligen, och kanske även ÖIS i slutänden. Återigen får man väl säga att oturen förföljer ÖIS på något sätt och den gjort så i många år nu. Klubben var tvungen att sälja Ken av ekonomiska skäl för att ekonomin hade misskötts så fruktansvärt under en längre tid. Det i sig är inte otur, men oturen ligger i att Ranäng efter det att han hade tagit över inte hade hunnit få ÖIS ekonomi "på fötter" än och att Ken faktiskt vägde utlandsäventyret tyngre än att stanna i ÖIS. ÖIS hade inget att sätta emot. Sportsligt så spelade laget i Superettan. Föga glammigt för en fotbollsspelare med ambitioner och talang. Ekonomiskt kunde man inte erbjuda Ken en bättre lösning mot att han stannade i klubben. ÖIS hade inget att komma med i just det läget. Otur. Hade Ken fortsatt spelat i ÖIS ett år senare så hade han spelat ihop med Allbäck och ÖIS hade varit påväg upp i Allsvenskan. Ken hade fått sin speltid i laget och hade varit en av de spelare som hade varit affischnamn i ÖIS vid det här laget. Visst är det lätt att döma i efterhand med facit i hand! Det är synd att han inte stannade. Ken hade varit värd mer pengar nu är jag säker på och jag är säkert på att han hade varit en mycket bättre spelare och en fortsatt plats i U21-landslaget som han nu har förlorat.

Vad har det här nu med ÖIS att göra? Ja, jag vet egentligen inte förutom det faktum att Ken var en ÖIS-spelare förut. Vill ÖIS låna Ken inför nästa säsong? Ja, blir det Superettanspel så känns det ju smått otroligt att Ken väljer det före någon högre liga och bättre erbjudnade. Det skall nog mycket till. Om Allbäck och Santos väljer att fortsätta så har jag också svårt att se att Ken är beredd att komma till ÖIS och konkurera om en forwardsplats och riskera att få sitta mycket bänk. Dessutom så har ju ÖIS rätt så bra återväxt på just forwardsplatserna. Iallfall om man pratar spel i lägre serier än Allsvenskan. Spelare som Anderberg och Nico tycker jag borde vara självklara i ett ÖIS som spelar Superettan. Ser man till Ken så är dem minst lika bra och det som ligger i Ken i fatet är kanske att han inte är så snabb som t ex Anderberg är. Nico har ju Kens styrka att jämföras med och är också något snabbare. Ja, jag vet inte. Ken hade sin chans i ÖIS och frågan är alltså om han någonsin blir aktuell för klubben igen?

1 kommentarer:

Anonym sa...

Ken är alltid välkommen tillbaka. Han har ju tom stått i klacken. Klart att han skulle vara fin o ha i superettan. Och så väldans attraktiv för andra klubbar kan han inte vara om han blivit ivägskickad till Ikast.
Tjoflöjt!

Skicka en kommentar