Nytt domarsystem ute i Europa

måndag 1 juni 2009


Det är inte en dag för tidigt att domarna ute i Europa nu skall få hjälp med att hålla koll i straffområdet. Det är bevisligen så att de inte klarar av det höga tempot i dagens fotboll och att det ofta utnyttjas och där uppenbara regelbrott där med inte beivras.

2 extra domare skall hjälpa huvuddomaren att ha kontroll över situationer inom straffområdet. En extra domare vid varje mål alltså. Det är verkligen positivt. Ser man till ÖIS match igår mot DIF så kändes det som om att vi fick bevittna en huvuddomare som med hjälp av sina tämligen kassa linjemän faktiskt blir väldigt utsatt. Linjemännen stirrar sig blinda på offside-regeln att de missar uppenbara domslut ca 1 m ifrån dem. Det måste till fler ögon på domarsidan för att de skall hinna med att döma verkar det som. Igår hade vi väl åtminstone 2 st uppenbara handbollsspelare i Djurgårdströjor på plan? Det var iallafall så jag bedömde det. En hands, om än s k "ofrivillig", som slår klockrent i en upphoppande DIFare i deras straffområde då ett skott mottas mot DIFs mål. Domaren står i linje med alla oss andra som ser det som händer men gör ingenting. Var det hand eller var det inte hands? Från min position såg det så ut och av missnöjet på läktarna att döma och från dem som satt nära situationen så var det nog också hands. Men som sagt, domaren dömmer och blundar väl också ibland p g a svettpärlorna som trillar ner från den kala hjässan ner i ögonen. Sånt är livet. Bra orättvist ibland.
Sen tar ju Boyd ner bollen med hjälp av insidan överarmen men det låter också domaren gå. Den är väl svårare att se men om man ser hur bollens bana ser ut när Boyd tar med sig den så är det i sig ett bevis på att den måste ta någon annanstans än på bröstet. Är jag petig nu? Ja, det får man väl ändå tillstå men varje sådan chans kan vara matchavgörande i slutänden och kan också leda till 3 poäng för ÖIS som vänder den här misserabla inledningen. Såklart att man är petig.

Ja, oavsett hur stor besvikelsen är så är det fruktansvärt skönt att höra att domarna tar tag i sin egna situation. De bjuder alldeles för ofta på misstag som vi andra inte kan förstår hur de kunde ske. Speciellt i heta situationer innanför straffområdet. Domaren har en tendens att fega där p g a den dåliga sikten som blir och fäller oftast den offensiva laget till förmån för det defensiva om nu inget är fruktansvärt uppenbart som en rejäl kapning bakifrån eller liknande. Hellre fria än fälla råder, även om det helt plötsligt kan vända och bli tvärtom under en match(?). Hoppas nu att de här 2 extra domarna som börjar att användas i den nya Europa League gör så att filmningarna och utnyttjandet av osäkra domare minskar.
På GPs hemsida kan du läsa en kort notis om det nya systemet: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=128&a=498550

0 kommentarer:

Skicka en kommentar