Trögt, så trögt

fredag 26 juni 2009

Att vänta på ÖIS-nyheter kring nyförvärv börjar bli en riktigt trög och trist historia. Lars Ranäng pratade om att ett stort sett "nytt" ÖIS skulle finnas på banan mot IF Elfsborg i Borås den 6:e Juli. Givetvis får man väl ta det uttalandet med en nypa salt för allt beror ju på hur man ser på saken och vad man lägger för värdering i ordet "nytt".

Ser man till pappret och nuläget så är förmodligen både Alvaro Santos och Marcus Allbäck tillbaka på topp till seriestarten. Sen har vi fått in Bengan mellan stolparna och där skall han förmodligen stå resten av den här säsongen. Sen har vi mittbacken Johan Sjöberg som förstärker försvaret. Det är ett bra lån resten av säsongen och jag tror att Johan kan komma att bli en riktigt viktig kugge rätt så omgående i ÖIS försvarspel. Framförallt med sin inställning. Det kan bli en mäktig tvåmannakör med Johan och Bengan som styr upp laget bakifrån med starka stämmor. Gör någon av de andra spelarna fel så lär de får höra det minst tvåstämmigt med andra ord. Ja, vilka fler spelare har vi sen? Nja, det är känns inte helt bra faktiskt. Det är i stort sett samma lag nu som innan uppehållet. Mitt sätt att se på saken är att vi iallafall är långt ifrån det där "nya" ÖIS som många hoppades på. Jo Tessem ser ut att bli en ÖIS-spelare innan serien drar igång men än är det inte klart och innan det är det så skall man inte räkna med någonting. Jo kommer att bli en tillgång för ÖIS och kanske t o m en avgörande tillgång på sikt. Men om Jo är en "drömvärvning" vet jag inte.

Det börjar oavsett se ut som att ÖIS får jaga efter sina nyförvärv och vara riktigt nöjda med det klubben lyckas få. ÖIS varumärke står inte direkt skyhögt i kurs nu på spelarmarknaden. Att ligga rejält sist i Allsvenskan, men mycket små möjligheter att klara sig kvar, är inget som lockar vare sig oetablerade eller etablerade spelare. Ingen spelare vill spela i ett lag i motgång, med ett krampaktigt spel och en mer eller mindre undermålig balans i lagbygget. Som spelare vill man vinna och har man chansen att hamna i ett annat lag, med bara pyttelite mer framgång, än ÖIS så tar man nog det istället. Det verkar iallafall vara så med Linus Hallenius. Han är förmodligen förlorad för ÖIS (han går förmodligen till Hammarby istället) och jag tycker inte Dick & Co skall jaga den stackaren om han nu inte vill spela i ÖIS. Vi behöver inte spelare som blir ledsna över att komma hit och slåss om en plats. Vi behöver krigare och mentala proffs som vill ha matchsituationer och matchtempo även på träningarna.

Det ser onekligen trögt och lite smådystert ut på ÖIS värvningsfront, men jag är alltså inte speciellt förvånad. Möjligen lite besviken över att mina farhågor känns riktiga. Än finns det hopp om att min känsla är helt fel ute och det är trots allt en hel arbetsvecka kvar för Dick att jobba på för att försöka övertyga alla tvivlare till spelare att ÖIS är en klubb som faktiskt inte skall spela i Superettan nästa säsong, med deras hjälp.

Positivt i sammanhanget är att vi har Peter Abrahamsson med i full träning igen och det är givetvis så att det är Peter som skall ta över efter Bengan när väl den dagen kommer då tränarna anser att Peter är mogen uppgiften. Personligen tycker jag att om läget blir allt mer surt för ÖIS lite senare i höst så skall tränarna ha modet att låta Peter samla på sig lite Allsvensk rutin och spela med honom istället för Bengan. En ung framtidsman som Peter som växer i ÖIS-målet är värt så fruktansvärt mycket på sikt. Sen är det ju positivt att både Allbäck och Santos verkar vara på gång igen. Vi har ju inte fått ut vad vi har viljat på topp minst sagt och de här båda herrarnas comback är mycket efterlängtad. ÖIS behöver göra mål.
Sen har vi ju trots allt en ny brasse på G! Vad Araújo egentligen kan återstår att se och även om han en gudabenådad spelare i brasilien så undrar man ju hur han kan tackla spelet med positionsspel m m. Alex klarade ju inte den uppgiften vidare bra men visade ju sig vara bra mycket bättre som yttermittfältare. Appropå Alex. Han verkar ju också vara tillbaka nu och kan mycket väl vara ett bra alternativ på ytterkanten. Samtidigt så är han svårplacerad tycker jag och han känns som en säkerhetsrisk rent defensivt. Möjligen blir han avbytare som hoppar in när ÖIS behöver mala på och och komma med inlägg från vänsterkanten. Alex blir en svår nöt för Hareide (om han nu inte redan har tagit ett beslut om hur laget skall se ut?).
Åge Hareide. Ja, det är väl ändå det bästa nyförvärvet ÖIS har gjort den här säsongen även om kontraktet är lite väl kort. Åge kan mycket väl vara ifrågasatt i Norge men jag är säker på att hans kunskap och pondus kommer att göra susen på ÖIS-gården framöver. ÖIS behöver tuffa till sig och behöver bli en klubb med proffsigare attityd. Spelarna skall känna att de är på jobbet och har en uppgift att sköta. De som vill vara med skall vara med och de som vill spela fotboll endast när det är roligt skall ställas utanför. Det känns som om att ÖIS behöver en riktig uppryckning och vad är inte mer upplysande om läget än en rejäl intervallträning i stekande sommarsol! Rise and shine ÖIS!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar