Sebastian Johansson på lån till ÖIS?

onsdag 17 juni 2009

Sebastian Johansson är ännu en i raden f d "ordinarie" spelare som fått sitta allt oftare på bänken den här säsongen. Enligt Sebastian så är han beredd på att byta klubb från Halmstad BK där han i nuläget spelar och den nya klubbadressen kan mycket väl bli ÖIS.

Enligt Aftonbladet.se så har ÖIS varit i kontakt med HBK för att kolla möjligheterna för ett ev. lån av Sebastian resten av säsongen med en option att köpa loss honom om ÖIS klarar sig kvar i Allsvenskan.

Det är dock mycket om och men innan en sådan "affär" kan bli verklighet. Åge Hareide och ÖIS skall först utvärdera om Jo Tessem är det alternativ de har letat efter på mittfältet efter en veckas provträning som Jo har genomfört hos ÖIS. Är ÖIS inte nöjda med vad Jo har presterat så kan ett lån av Sebastian vara aktuellt. Problemen slutar tyvärr inte där. Sebastians nuvarande lön i HBK är i den ligan att ÖIS kan få svårt att ens låna honom, med tanke på sin egna ekonomiska situation. Möjligen kan ÖIS erbjuda honom mindre lön mot att han kommer att få bra med speltid, om han förtjänar det på träningarna givetvis. Men det är ju få som vill gå ner i lön som alla vet. Frågan är om Sebastian är beredd att ansluta till ett lag i kris och samtidigt nagga på lönen? Det känns iallafall som att ÖIS har dålig position i samtliga förhandlingslägen just nu om det kommer in andra intressenter och ställer sig i kön om Sebastian Johansson.

Vi får hoppas på att ÖIS, med Mackan som affischnamn, klarar av att knyta till sig spelarna som faktiskt gör skillnad för laget inför nystarten efter uppehållet. Om det är Jo eller Sebastian som är mest lämpade att hjälpa ÖIS känns just nu mycket oklart. Jo har rutinen, lugnet, och spelet från enkelsk fotboll i benen. Sebastian har också rutin. Både från tiden i IFK Göteborg och i från Malatyaspor i turkiska ligan. Frågan är vem som väger tyngts. Det känns spontant som om att Jo Tessem är en "nödlösning" både ekonomiskt och sportsligt medan en signatur av Sebastian hade varit lite av en "framtidssatsning". Jo Tessem är 37 år och Sebastian fyllar 29 i år (född 1980). Det skiljer 8 år mellan de här spelarna och även om åldern inte skall ha någon betydelse så känns det ändå som om att ÖIS borde satsa på det yngre alternativet. Både för sig själva och spelaren i sig. Det känns som att Sebastian är full av revanchlusta och att Jo Tessem är nöjd med det han hittills har åstakommit på plan fram till dagens datum. Där kanske jag är helt fel ute (om nu Jo Tessem mot all förmodan skulle läsa det här) men då får någon dementera det för mig som känner Jo väldigt väl. Klart att Jo är såpass proffsig att han spelar med hjärtat om han får kontrakt med ÖIS, men jag tror ändå att det är skillnad på inställning om man mer eller mindre har lagt ned sin elitfotboll en gång och sedan vänder tillbaka och får satsa blod svett och tårar på träningen igen. Kanske är man lite mättare än om vad man var för 5-6 år sedan?

Det blir oavsett väldigt spännande att se vilket spår ÖIS väljer. Det är givetvis inget som säger att bänknötare eller äldre elitspelare kommer att frälsa ÖIS med sin kunskap. Både Jo och Sebastian saknar matchtempo och det kan mycket väl ta ett par omgångar innan vi kan skönja om Jo eller Sebastian verkligen håller. Det är nackdelen med att ta spelare som inte platsar i sina nuvarande lag eller faktiskt har lagt ner den hårdsatsande fotbollen nyligen. Samtidigt är det ju en chans att de vaknar upp på rätt sida och gör succé efter att de får nytt förtroende i den nya klubben. Ovissheten är stor men den kan jag leva med. ÖIS har inget att förlora kortsiktigt och måste våga satsa. Annars är snart den här Allsvenska sagan över med råge. Iallafall för den här gången.

Läs artikeln på Aftonbladet.se här: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/sverige/allsvenskan/article5389187.ab

0 kommentarer:

Skicka en kommentar