ÖIS-junior mot proffslivet?

fredag 5 juni 2009


Det är mycket som talar för att Alieu Darbo blir juniorproffs i franska Le Mans. ÖIS och Le Mans är muntligen överrens och Dick Last & Co kommer inte att hindra Alieu om han vill ta chansen.

Det är ju fantasiskt kul för en grabb som Alieu att få komma iväg så och få chansen att utvecklas i Frankrike. Frankrike har ju som alla vet en rätt OK historia i VM-sammanhang och har en sprudlande ungdomsverksamhet i sina klubbar. Förmodligen en mycket bra plats för en spelare som Alieu. Det är bara att hoppas att Alieu får chansen där nere, slipper hemlängtan, kan ta för sig och sen ta sig till Le Mans A-lag på sikt. Förhoppningsvis kanske vi får se Alieu i det svenska landslaget i framtiden? Vägen är lång, mycket lång, men möjligheternas dörr har ju verkligen öppnas för honom. En möjlighet som bara en promille (om ens så många?) av alla svenska fotbollsungdomar får så tidigt.

Nu kan man ju tycka att "Varför skall ÖIS släppa en så lovande spelare utomlands när laget själv har brist på kvalitetsspelare?". Ja, det är inte utan sin lite gnidna inställning man nu undrar vad ÖIS kanske missar genom att skicka iväg honom istället för att behålla honom och utveckla Alieu själva? Förmodligen förlorar man ingenting. Tvärtom. Det finns ju ingen garanti för att en talang skall bli den där storspelaren som många tror. Det kan vi ju nästan ana själva redan genom att blicka tillbaka de senaste 5-6 åren i ÖIS bara. Men det är skillnad på utvecklingsprocessen i Sverige och Frankrike. Det är jag nästan säker på. Sen så får ju Alieu helt nya förutsättningar där han själv måste visa karaktär och ta för sig. Han åker ju ner enbart för fotbollen och det kommer nog till största delen handla om just bara fotboll. Det är långt ifrån mamma, polarna i skolan, ÖIS goa gôbbar och den skyddade verkstaden. Är han stark nog så kommer det här göra att han växer 100 gånger fortare än genomsnittjuniorern och framförallt utvecklas enormt som människa. Det är jag helt säker på.

Jag är jätteglad för Alieus skull och hoppas verkligen att det kommer att gå bra för honom och önskar honom lycka till! Jag är också glad och stolt över att ÖIS lyckas knyta sådana här talanger till sig och sen fostra dem så att utländska klubbar får upp ögonen för dem.

Grattis Alieu och ÖIS!

Ni kan läsa artikeln i GP idag om ämnet: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=128&a=499247

0 kommentarer:

Skicka en kommentar