Ståplats blir sittplats på Gamla Ullevi

torsdag 25 juni 2009

Skandalen är ett faktum. Higabs styrelseordförande Anders Hulterström borde avgå om det är någon som skall avgå i den här staden. Att han och övriga Higab inte kunde förutspå vibrationsrisken från en fotbollsarena som Gamla Ullevi vittnar ju på att det är ett gäng icke bättre vetande personer som har beslutat om det här bygget från första början. Eller är det så att de inte stod på sig när icke bättre vetande kommunpolitiker tvingade fram arenan trots de brister och risker man påtalade innan bygget? Om någon av dessa herrar och damer hade förmått sig att gå på en enda fotbollsmatch (eller gärna flera) så hade dem förstått att publiken inte sitter stilla och tittar snällt på sitt lag på plan. Att supporterkulturen är annorlunda nu än för 50 år sedan borde också vara rätt så givet om man har lite slutledningsförmåga och hänger med i media. Kanske har det blivit lite för mycket ingenjörstänkande här och tittande ner i skrivbordet istället för att höja blicken en aning och kolla på hur omvärlden ser ut. Att bygga en fotbollsarena är inte som att bygga ett område bostadsrätter. Vems är ansvaret? Ja, jag skulle inte vilja hävda att det är publikens ansvar för att arenan gungar. Hade man byggt Gamla Ullevi på rätt sätt från början (med sitt goda minne av vad rörelsekrafter kan åstakomma från t ex Nya Ullevi och en viss Bruce Springsteen) så skulle ingen tjafsa om huruvida en publikmassa får eller inte får röra sig.

Besöker man på higabgruppens hemsida (http://www.higab.se/) så kan man klart och tydligt, på första sidan, läsa följande:

"Higabgruppen ägs av Göteborgs Stad och vår affärsidé är att långsiktigt äga, vårda och utveckla fastigheter och i samverkan med kunder skapa verksamhetsanpassade lokaler"

Hur var det nu? Vad betyder de två sista orden där? "Verksamhetsanpassade lokaler"? Ja, kanske borde man omvärdera sin affärsidé. Man har inte verksamhetsanpassat Gamla Ullevi iallafall. Man har totalt misslyckats med att få till en arena som är till för supportrarna och fotbollen. Nu vill Higab göra svensk läktarkultur på Gamla Ullevi till en kopia av en söndagssittning i en Bohusländsk kyrka kring sekelskiftet 1800-1900 talet.

Beviset för hur omedveten Higabgruppen är för hur svensk supporterkultur har utvecklats kan man läsa i GPs artikeln om ämnet. Där säger Higabs styrelseordförande Anders Hulterström följande om varför man inte har kunnat förutse vibrationerna från hoppande suppportrar innan bygget: "- Jag tror det är ett nytt fenomen att trumslagare taktfast leder ett friskis och svettispass på läktaren."

Som sagt, Anders och gänget har inte varit på Allsvensk fotboll, kollat Sporten på TV eller sett någon internationell fotbollsmatch på många herrans år.

Det är olyckligt som sagt att man nu kommer att göra sittplatser av ståplats och därmed hindrar en supporterkultur som faktiskt gör fotbollen till en roligare tillställning både för spelare och publik. Svensk fotboll på arenor runt om i landet har växt från en teaterlik tillställning med varmkorv och läsk till en sann helhetsupplevelse med engagemang från publiken som taggar spelarna på plan. Det har vi nu äntligen tagit efter från mellan- och sydeuropa där det här har pågått väldigt väldigt länge. Det är synd att betydande människor i "landet lagom" inte har kunnat förutspå att en arena som är byggd 2008-2009 skall hålla för en kultur av samma år. Varför anpassas inte arenor på samma sätt som bostäder anpassas för våra moderna liv? Man slutar aldrig att förvånas...

Ärekefiendens ordförande Anders Almgren har mycket bra att säga om det här s k "hoppstoppet" på Gamla Ullevi. Intervjun med honom i GP länkar jag till här: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=502851&ref=puff

0 kommentarer:

Skicka en kommentar