Hur mycket är en spelare egentligen värd?

fredag 12 juni 2009

Det här har väl inte direkt med ÖIS att göra men onekligen så är priset på en spelare något ÖIS brottas med i varje förhandling i o m klubbens mycket begränsade ekonomiska resurser.

Det har väl inte undgått någon att Real Madrid köpte loss Cristiano Ronaldo för ca 1 miljard svenska kronor. 1 miljard! Är det någon som hör hur det låter? Det finns ingen spelare i hela världen som realistiskt sett är värde 1 miljard. Det finns iallafall ingen som kan övertyga mig om att en människa är värd dem pengarna för att gå från en klubb till en annan. Jag förstår plus och minus och förstår också att ett kännt namn i en klubb, som dessutom förbättrar klubbens resultat på plan, kan innebära merförsäljning i form av bättre sponsorkontrakt, ökande souvenirförsäljning o s v. Men frågan är om en klubb som Real Madrid kan få den här affären att gå ihop i slutänden? 1 miljard för Ronaldo? Är det ett vettigt pris för hans kunskaper på plan? Är det ett vettigt pris för att ha honom som person i sin klubb? Är hans helhet värd dem pengarna? Skall de sälja tröjor med hans namn på ryggen (ca 30 miljoner stycken?) för att få igen pengarna eller vad är tanken? Ja, sånt kan man ju vända och vrida på hur länge som helst och frågan är om man blir mycket klokare ju mer man tänker på det?

Självklart kommer det alltid vara så att en spelare som visar sig vara bättre än många andra elitspelare kommer att kosta mer pengar än medelpriset. Givetvis kommer det att vara så i en värld som mer eller mindre styrs av en ekonomi. Men frågan är var taket skall vara? Kan man sätta ett tag? Jag tror att sålänge en köpare är beredd att betala så finns det inget tak och det kan ingen styra. 1 miljard är sjukt mycket pengar och alla vi dödliga som inte ens kan drömma om att äga en sådan summa förstår självklart inte hur man kan lägga alla dessa pengar på en enda spelare. Men för Real så är Ronaldo värd dem pengarna tydligen. Real har för övrigt ca 3 miljarder i spelarköpsbudget inför säsongen 2009-2010. Det säger en hel del. Det är skillnad på klubbarna i Europa och det är ju redan så att de finns ett par riktigt stora drakar inom fotbollen som egentligen kan välja och vraka mellan de bästa spelarna i Europa när transferfönstret öppnar. Chelsea, Man U, Barca, Real Madrid, Inter, AC Milan m fl. Ja, det finns säkert ett gäng andra också som kan var med och leka med de stora men sett till Championsleague och vilka lag som lyckas bäst där så är mönstret rätt så tydligt. Faktum är att det är till de här lagen spelarna går för att tjäna storkovan och för att få vara med i de stora sammanhangen med ligavinster och cupfinaler.

Frågan är bara vad det slutar med? Jag menar. Den dagen då spelaren som såldes för en miljard har vunnit allt han har önskar, tjänat alla de där pengarna som gör att han kan köpa vad han vill i världen utan att bli bankrutt, vad finns det då för motivation att fortsätta med fotboll? Ser man till Cristiano Ronaldo så kan han mycket väl vinna trippeln (vinna spanska ligan, vinna spanska cupen och avsluta med en vinst i Champions League(CL)) med Real. Chansen finns. Frågan kvarstår dock om han som ensam person är värd 1 miljard oavsett. Tänk om han misslyckas totalt. Tänk om han inte alls leverar det som förväntas av honom? Tänk om han som person inte har den gnistan som krävs för att leva upp tilla de här förväntningarna på honom som skapas när han köps för den här monstersumman? Man kan ju då undra vem som är idioten i sammahanget. Jag skulle inte säga att det är Cristiano iallafall. Han gör allt rätt. Det är han som är den stora vinnaren, iallafall ekonomiskt.

Det sägs att affären mellan Real och Man U var klar redan förra sommaren och med facit i hand så var det ju rätt mycket groll och oklarheter kring Cristiano då som gjorde att man undrade hur det egentligen stod till. Nu förstår man bättre. Problemet visade sig att Real tyckte att övergångssumman var något hög och ville förhandla om den (no shit!?). Problemet var att när Real backade och ville förhala förhandlingarna så skrevs ett kontrakt med Ronaldo att han skulle få 300 miljoner kronor som straffavgift från Real om övergången inte var klar den 30:e Juni 2009. Alltså stod Real inför ett speciellt läge nu i sommar om man inte fullföljde övergången. Frågan är om de kommer att ångra sig senare? Det kanske var bättre att förslora 300 miljoner på att inte fullfölja, när man förhandlade om en spelare som kostar 1 miljard, än att fylla på med ytterligare 700 miljoner (ca lika mycket som Kaka kostade) för att få loss Ronaldo till slut? För mig är det uppenbart att Real har gjort en stor affär med mycket risker inblandat. Det är inte mina pengar så jag bryr mig egentligen inte men någonstans så börjar man tappa respekten över hur klubbarna gödslar med sina pengar utan att egentligen motivera varför man kan tänka sig att betala så mycket. Javisst! Ronaldo är helt fantastisk som fotbollspelare men till vilket pris?

Som tur är så har fotbollsvärldens ledare ifrågasatt affären i massmedia. UEFA-presidenten Platini har börjat prata om att affären är ett allvarligt hot mot orättvisor i fotbollseuropa. Det är i o f s ingen nytt och inget som startar i o m den här affären nödvändigtvis (känns som om att orättvisor redan är ett faktum i europa) men det är ändå bra att folk reagerar. Sen är det ju rätt så intressant att t o m Barcelonas ekonomichef sätter kaffet i halsen åt summorna som Real betalar för Ronaldo. Enligt honom så skulle Barca aldrig betala så mycket för en enda spelare, vilket i sig skapar vissa frågetecken kring Zlatans eventuella övergång till klubben. Om jag inte minns fel där så kostar ju Zlatan ensam ca 700 miljoner, vilket i sammanhanget är stora pengar ändå.

Nu är dock affären genomförd. Ronaldo kan skratta sig lycklig åt ett gissningsvis rätt så tilltaget övergångsbidrag plus en rejäl löneförhöjning. För Real väntar ovissa tider och förhoppningsvis så kan de motivera sitt köp senare när säsongen sätter igång. Får man tro de här köpen rätt som Real har gjort hittills, och förväntas göra innan transferfönstret, så förväntas inget annat av laget än att vinna inhemska ligan minst och sen gärna ta sig till final i både spanska cupen och i CL. Allt annat hade väl varit katastrof i sammanhanget?

ÖIS var det ja. Var har ÖIS med här att göra? Givetvis ingenting. Det är nästan så att man istället drar på smilbanden åt galenskaperna när man tänker på alla spelare i ÖIS A-trupp och vad dem tjänar, hur hårt de tränar för att spela på den nivån de spelar just nu. Jag föringar ingen eller deras insatser utan det är istället rätt märkligt att tänka på att de ens sysslar med samma sport som Cristiano Ronaldo. 1 miljard svenska kronor bara för honom. En spelare. En människa av kött och blod precis som vem som helst. Vad hade ÖIS varit med 1 miljard på kontot? Ja, inte hade laget haft 2 poäng när man gick in i sommaruppehållet iallafall...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar