Tröja Nr 4 - En het potatis

onsdag 18 februari 2009

Att Niclas Sjöstedts, ÖIS meste spelare, närmaste heliga tröja nr 4 åter har tagits i bruk har väckt starka känslor bland många ÖIS-supportrar. Det är många som anser att den aldrig mer skall bäras av någon spelare i ÖIS sen dagen då Nicklas lade skorna på hyllan med respekt för Niclas insats i den rödblå dressen.

ÖIS låter nu uttala sig på sin hemsida: http://www.ois.se/default.aspx?sID=3&tID=3&oID=3672 och meddelar där sin ståndpunkt i frågan. Man listar upp flertalet framgångsrika aktiva och f d ÖISare som alla har en stor plats i alla ÖIS-hjärtan, bl a Agne Simonsson. Underförstått, det finns många hedersvärda ÖISare genom tiderna och Niclas Sjöstedt tillhör dem.

Jag måste säga att jag håller med ÖIS ställning i det här. Visst, Niclas skall ha all heder i allt för vad han har gjort i ÖIS. Ingen kommer någonsin glömma det eller honom. Han är ibland våra rödblå giganter och ingen kan ta ifrån honom det. Hans alldeles egna tröja, med nr 4, är konserverad och inramad på ÖISgården (med svett och allt?) och den kommer för alltid vara tillägnad honom och ingen annan. Iallfall just den tröjan. Att kräva att nr 4 aldrig mer får användas av respekt till Niclas insats känns ändå aningen överdrivet. Det är en häftig tanke, men kanske orimlig om man ser det hela i ett större sammanhang.

Den dagen Marcus Allbäck slutar, skall ÖIS reservera tröja nr 11 då? Hm... ja, snudd på om jag som ÖISare själv får välja och världen vore perfekt. Marcus Allbäck är ÖIS personifierad och han om någon skulle verkligen ha ett patenterat tröjnummer. En framgångsrik spelare i modern tid där kraven på idrottsmän från supportrar känns aningen större än för våra tidigare ÖIS-stjärnor. Men tröja nr 11 är redan i sig legendarisk världen över och inte bara i ÖIS. Att ta bort en tröja nr 11 är som att ta bort en spelare från plan, eller? Nja, att reservera ett nummer för en viss spelare för oöverskådlig framtid är kanske inte rimligt i en klubb som ÖIS iallafall. Att storklubbar som skördar framgång på framgång internationellt och där en spelare stannar kvar i sin klubb trots lockrop från klubbar runt om med löfte om miljonhöjningar i lön o s v bäddar för att en spelares nummer reserveras. Vad vet jag? Men att resvera nummer för en viss spelare hör inte till vanligheterna och skall man se nyktert på det hela så skall det till någon exeptionellt om något sådant skall ske, även i ÖIS. Istället brukar det innebära en stor heder att få ett visst tröjnummer i ett lag för att spelarna vet vad det innebär att bära det och vet vem som har burit det tidigare. All heder till Nicklas Sjöstedt alltså, men jag tror att Niclas mer än gärna ser sitt tröjnummer ärvas av ännu en framtida mittbacksgigant(?). Livet går vidare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar