Är det dags att skandera "Avgå" nu?

söndag 26 april 2009

ÖIS har börjat säsongen blekt. Vem kan säga annat? Blekt i jämförelse med de andra lagens prestationer i samma serie sett över de fem första omgångarna iallafall. Möjligen håller Djurgårdens IF samma klass som ÖIS om man skall greppa tag i något annat lag som om möjligt alls kan jämföras med ÖIS.

Jaha. Är det någon som börjat duka upp för ev. krisbredskap på ÖIS-gården nu kan man undra? För vi börjar ju ändå närma oss ett väldigt "ovanligt" läge för att uttrycka sig försiktigt. Det var inte igår ett lag i Allsvenskan började med 5 raka förluster och med den speciella 1-13 målskillnaden i negativ favör. Frågan är om det någonsin har varit såhär dåligt får något lag i mordern tid? Visst, ÖIS är ju nykomlingar men frågan är när en nykomling började såhär dåligt senast egentligen. Jag tycker istället att vårsäsongen har "talat för" nykomlingarna i o m den omdiskuterade underskattningen kanske finns till en början om media och andra pratar ner ett lag inför kommande säsong. I år har man ju uttrycklingen sagt att nykomlingar har det väldigt svårt, och experterna fick ju vatten på sin kvar i o m att förra säsongens nykomlingar fick respass direkt ner i Superettan igen efter en blixvisit i finrummet. Smack! Välkommen! Se men inte röra... och så börjar vi om på plastgräs och bland tjongbollar och grisfotboll.

Ja, är det påväg till Superettan ÖIS är nu? Är det dags att ge upp efter 5 omgångar och spela med hjärta i 90 minuter och göra allt för laget fast man inte har räkt till hittills? Är det verkligen så små marginaler mellan vinst och förlust, som många säger, att det bara är att köra på i gamla hjulspår och invänta framgången? Hm... frågan är om inte hösten då kommer fortare än vi någonsin har anat.

Jag hoppas givetvis att ÖIS har en beredskapsplan färdigsnickrad oavsett vad som händer. Även om vi lyckas skrapa ihop ett par poäng nu innan sommaruppehållet och spelarna börjar vända på kakan så måste det till förändringar inom laget. Jag vet inte vad det är som skall till. Det vet nog de som är på "insidan" bättre. Det jag som åskadare till spektaklet kan se är ju att laget inte räcker till på plan. Alex, ny i ÖIS för säsongen, är ju inte alls den fantastiska vänsterback som glänste på sin position i Superettan förra säsongen. Det är ju uppenbart en miss man har gjort i utvärderingen inför värvningen av honom. Han är ju istället en klockren yttermittfältare på den nivån ÖIS spelar i. Behövde vi en yttermittfältare till? Var är ytterbacken i så fall? Ja, det är uppenbart att vi måste handla på oss en backlinje värt namnet. Inte äns David Leinar har varit den stora trygga mittbacken som vi trodde skulle bli den ultimata pusselbiten i ett ogenomträngligt försvar tillsammans med Dennis Jonsson. Nej, istället har vårt försvar varit vår akilleshäl som gång på gång bjuder motståndare på lägen som i många fall inte äns hade uppkommit om inte backlinjen skapat dem. Ja, ÖIS backlinje menar jag då förstås. Vi bjuder på lägena.

Ja, sen har vi ju givetvis Alvaro Santos och jag kan inte säga så mycket om hans insats såhär långt. Helt klart är han en spelare som fått lite för mycket press på sig inför kommande säsong och det är uppenbart att han inte är i form. Han kommer möjligen komma i form lagom till sommaruppehållet med lite tur och jag ser inte hur man skall kunna matcha honom speciellt mycket hårdare än vad man har gjort hittills tills dess. Vi kommer att se Alvaro i 70 min per match ungefär om allt går vägen och frågan är om det kommer att räcka för att få ÖIS på fötter.

Hopplöst? Nja, det är väl ändå att ta i. Det är trots allt många matcher kvar men jag känner att vi måste känna att ÖIS faktiskt är påväg åt rätt håll. Som det är nu så är laget helt under isen och det händer inget framåt. ÖIS har förtvivlat svårt att skapa några vassa målchanser och när då motståndaren sätter sina på direkten så blir ju uppförsbacken enorm direkt. Det är bara en tidsfråga innan de här motgångarna sätter sig på spelarnas hjärna och får det att krampa sig totalt hos dem. Något drastiskt måste göras inom kort om det inte vänder i nästa match.

Vems är då ansvaret? Ja, Janne Carlsson med sin tränarstab har ju givetvis ansvaret för spelidén. Många säger att Janne inte lyckats med sitt jobb i den biten. Men jag tycker det är rätt så orättvist att klandra Janne för hur det ser ut på planen just nu. Förra året så jublade alla ÖISare och man såg en ny framtid i klubben. ÖIS gick mer eller mindre på räls påväg tillbaka till Allsvenskan. Man satsade alla kort och det gick hem. Alla kramades, var glada och nöjda. Nu är det enkelt att skälla på Janne för att hans insatser som helt plötsligt inte verkar räcka till. Istället måste jag säga att jag hyllar Janne för det mod han visar och den vilja som tydligen verkar finnas nu äntligen på tränarbänken att just FÖRÄNDRA. Janne såg hur Alex blev uppäten på sin kant mot GAIS och tog ut honom. Möjligen något försent men vem var inte chockad den dagen på Gamla Ullevi. Vem trodde att ÖIS skulle straffas så hårt av lokalkonkurenten? Janne bytte spelstil lagom till IFK Göteborg-matchen och spelade med ett 5-mannamittfält för att möta upp och stoppa IFK högt upp i banan så att Marcus Allbäck skulle få chansen att ta emot en boll och sedan får understöd i ÖIS anfall av sina rödblå lagkramrater. Det visade sig ju vara ett lyckodrad! Allbäck var ju bara en ramträff i från ett ledningsmål och ÖIS verkade trumma på i en ny fåra som Janne grävt upp som var riktad mot IFKs mål och inte bakåt mot vårt egna mål i syfte att "säkra upp". Janne vågade. Vi tackar för det och kan konstatera att ÖIS gjorde sin bästa match den här säsongen p g a det.

Nej, jag vill inte se Janne Carlssons avgång för att det börjar gnissla i ÖIS maskineri. Jag vill se handlingskraft från Dick Last och Lars Ranäng. Det är dem som har koll på spelarmarknaden och det är dem som vet vad pengarna finns (och hur mycket förhoppningsvis...). Lars Ranäng sa att målet var att stanna kvar i Allsvenskan i år. Det är ÖIS primära mål. Det stöttar jag till 100% men då måste klubben också se till att det blir så. Det är inte lättare att nå det målet ju längre tiden går om trenden håller i sig. Skall vi, på grund av artighet gentemot spelarna vi har i nuläget, vänta och ge dem fler chanser att visa att de kan prestera på Allsvensk nivå eller skall ÖIS vända upp och ner på plånboken och räkna örena för att värva spelare som faktiskt kan göra skillnaden mellan Superettan och Allsvenskan i år? Ja, jag tycker det. ÖIS har allt att förlora på att åka ur Superettan igen efter den offensiva trygghet Lars Ranäng har etsat fast i väggarna på ÖIS-gården. Lars Ranäng har sagt att ÖIS skall klara sig kvar i år, klättra nästa år och bli ett stabilt allsvenskt lag för att sedan året därpå vara med och slåss i toppen av serien. Har han sagt det så är det så och då gäller det att handla medan tid finns.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om vi börjar skrika Avgång,på Matcher,mm så tycker jag vi skämmer ut oss ännu mer, Det är nu vi ska vissa vilka vi är med stil.Jag vet hur spelarna mår och känner press och är uppenbart ledsen,frustrerade att formtoppen inte finns för vissa spelare,som fanns i fjol bla. ÖIS var inte tillräckligt förbereda med trupp som spelat ihop sig några matcher, när allsvenskan drog igång.Skador drog igång med en gång med dunder och brak. Missen som arbetstillståndet gjorde att man inte litade på målvakten,Man är inte trygg med laget.Man är spänd i spelet,skotten blir inte perfekta på mål,Man missar.Sen tycker jag personligen att det måste väl finns lite bättre spelare att värva,som spelat på lite högre nivå,man har varit lite naiva där.Sen tycker jag man borde förståt att vi inte skulle vara spelförande lag i allsvenskan och vi behövt satsa på ett defensivt lag. Alex är en mer offensiv spelare. Köper man billigt får man ofta lida för det.( men man måste ju handla efter det man har råd)Sattsning på att anställa tex.Geigert är onödiga kostnader först måste man ha grunden en spelartrupp som spelar bra ihop och blir ett etablerat lag.Sen kan man utöka med omkring grejer.

Anonym sa...

Fortsätter: Att byta tränare tror jag inte är ett alternativ. Janne har växt i mina Ögon. Ledningen bör sätta sig ner tycker jag för dom har del i detta dom har gått in lite för naiva för spel i allsvenskan dom trodde att Allbäck ,Santos skulle fixa allt på en gång det finns alltid inkörningsperiod på allt och att hela laget är viktigt för ett gott resultat.Sen vill jag se spelarna att dom tror på sig själva och varandra och vill vinna Man kanske kräks efter matchen ibland får man ta i lite till bristningsgränsen! Har det blivit mål skit i tänk på det(TA det efter matchen istället)spela bara framåt.

Anonym sa...

F:Likadant om det blivit mål får man inte bli för glad så man tappar fokus utan spelar hela matchen fullt ut! VI ÖIS kan inte ge upp nu efter fem matcher.LIVET ÄR INGEN DANS PÅ ROSOR. man får försöka se möjligheter och hitta lösningar. Hur kan vi som fans och supporter stöta,hitta nya möjligheter? några förslag? Som höjer spelarna? Jag tycker vi skulle förhandla till ett bättre pris på biljetter så vi blir många på arena,det är roligare om vi blir fler för både spelare publik,sponsorer.(Man har inte råd att gå på alla matcher idag med familjen en tusenlapp är förmycket,matcher spelas tätt också sen är det alltid lite omkring kostnad.vilket lätt blir 1500kr.) Ja vi har att jobba med.Eloge till tifon gruppen,den mot GAIS var helt enorm, den vill vi se många gånger.VI ÖIS ÄR ETT LAG.-OM INTE HELA LAGET VINNER -VINNER INGEN. så balla inte ur nu alla behövs,även vi fans.Ett uppmuntrande ord betyder så mycket,det kan avgöra i slut ändan.

Anonym sa...

Jag tycker mig se ett stöd från fans i andra Göteborgs klubbar att dom vill ha oss i allsvenska och kan tänka sig gå på våra matcher.Så erbjudande av biljettpriset tror jag skulle skapa lite positiv stämning och locka fler till matcher. 3500 är lite på arenan.

Skicka en kommentar