ÖIS har inget att förlora.

måndag 20 april 2009

Idag är det ett klassiskt Göteborgsderby i stan. Det borde vara mer surr i luften och högre förväntningar bland ÖISarna än vad det kanske är just idag. ÖIS dåliga inledning på Allsvenskans 2009 har har förmodligen satt sina spår. Personligen brukar jag vara som ett barn inför Julafton innan derbyna mot IFK Göteborg. Det är iallafall så som jag minns det. Det har funnits en märkbar stämning i luften om att den stora Goliat åter igen kan fällas av lilla David. Tyvärr var det ett bra tag sedan sist och aldrig har det väl varit så långt borta som nu. Att ÖIS skall slå IFK idag känns inte realistiskt, även om jag av hela mitt hjärta hoppas på att ÖIS vändning kommer redan ikväll. Men, jag långt ifrån den där "barnet-innan-jul-stämningen". Tråkigt.

Sett till ÖIS lag ikväll så måste man avstå Santos p g a hans magmuskel som verkar krångla. En vecka beräknas han vara borta enligt ÖIS.se så han missar även nästkommande match. Sen så tycks även Anklev vara borta idag fast p g a sjukdom. Glädjande nog så har vi Dennis Johnsson tillbaka på backplats men frågan är hur Janne Carlsson gör där? Rent försvarsmässigt så kändes det som att Leinar och den mycket lovande Danny Ervik började få igång något där bak i backlinjen förra matchen. Skall man offra Danny eller Leinar till förmån för Dennis? Jag tycker ju att ÖIS skall satsa på Danny så länge det går bra för honom. En spelare som Danny har stor utvecklingspotential och matchen idag mot IFK är ett bra delmoment i hans utbilning till att bli en storback i ÖIS.

Sen får vi hoppas att våra ytterkanter är beredda på spring idag. Det är nog framförallt på kanterna som IFK kommer rycka fram för att slå inlägg och det gäller att hänga med där. Jag är inte speciellt orolig för att spelarna i ÖIS idag inte inser allvaret i matchen utan är mer orolig isåfall över att vi kommer att bli utspelade på kanterna för att våra ÖISare inte håller måttet mot ett mycket starkare IFK. Pavels anfallsvilja kommer ju att behövas och risken finns ju att Tommy von Brömsen kan komma att bli något ensam på sin kant i vissa lägen. Något som IFK knappast kommer vara sena att utnyttja.
Tommy von Brömsen ja. Som ni förstår så förutsätter jag att Janne Carlsson bänkar Alex idag med tanke på hur virrigt det såg ut mot Örebro för hans del. ÖIS har inte råd att ställa upp spelare som inte har kommit in i positionsspelet än när motståndet heter IFK Göteborg.

IFK kommer tillbaka efter en storförlust på Hisingen och mot BK Häcken. Jag är 100% säker på att IFK inte kommer göra en lika dålig insats idag på Gamla Ullevi inför hemmafansen. Det kommer att bli en hård match ur ÖIS-ögon sett. ÖIS kommer med 3 raka förluster i ryggen och det är tyvärr så att man riskerar sin fjärde förlust ikväll. ÖIS brukar slå ur underläge mot IFK men, som sagt, frågan är om de har slagit ur ett större underläge än nu?
Glädjande nog så har ÖIS sakta men säkert spelat upp sig ju längre matcherna har gått känns det som även om det har varit i senaste laget hittills. Det är fortfarande en bra bit kvar men det handlar om att få igång benen och spelet från första minut i dagens match, annars riskerar uppförsbacken bli allt större ju längre matchen går och ju mer IFK trycker på. Jag tror nämligen, och dessvärre, att matchbilden kommer att bli rätt så ensidig. IFK kommer att anfalla och ÖIS kommer att försvara sig och får inrikta sig på kontringar. Klarar man sig bra i första halvlek så kan mycket väl matchen stå och väga i andra halvlek, precis som mot Örebro.

Det är en försiktig optimism man känner, för ÖIS har inget att förlora. Vinner man idag så är det ett jättestort steg i rätt riktning även om målet som avgör är ett skitmål av högsta klass. En seger mot IFK är alltid en seger mot IFK och matchen handlar i grund och botten om så mycket mer än bara tabellen. Så har det alltid varit och så kommer det även vara ikväll.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I dag är det KÖTTA som gäller stänga till vårat mål.Att det blir någon lucka där uppe som vi trycker in bollen i mål på.Samt att ALLA spelarna ger allt till dom är spyfärdiga. Vi har 1 poäng när vi går in på plan,den skall vi inte släppa,I DAG spräcker vi Nollan!!!!!(sen om det blir 1 eller 3 poäng det spelar ingen roll idag.)Det kan bli bra med hungriga spelare från bänken som kommer in. Tillsammans fixar vi det.
För övrigt Biljett försäljning, låga publik siffror.Vi är inne i den värsta ekonomiska kris.Det är inte så billigt att gå på Matcher,Marginalerna har minskat,många är oroliga för sina jobb mm. Jag tror ÖIS skulle köra Erbjudande. Allt för att öka intresset, det blir roligare för alla. Göra tvärtom mot vad Gais håller på med att HÖJA. Att vi idag lyckas fylla arena kan ju bero på att det är några dagar till lön,Studiebidrag,tom i plånboken helt enkelt.

Anonym sa...

Komplettering till ovan: inte lyckas fylla.

Skicka en kommentar