ÖIS pratar nyförvärv

tisdag 21 april 2009

Att ÖIS trupp är tunn råder ju ingen tvekan om. Fr o m dagen då det stod klart att inget nyförvärv på mitten kom att inköpas så tvekade många ÖISare och frågade om det verkligen skulle räcka med ÖIS superettanstandard på innermittfältet. Dick Last sa till media att ÖIS har fullt med duktiga spelare som kan spela på den positionen. Vi trodde honom och inväntade med spänning premiären mot GAIS. Nu, med facit i hand, så vet vi mer.

ÖIS pratar redan om att köpa in förstärkningar på flera positioner för att reda ut situationen. I en artikel i dagens GT.se så säger Janne Carlsson följande på frågan om det är dags att handla ny spelare. "- Vi har pratat om det. Inte köpa vad som helst, men vi behöver spetsa till det, sa Carlsson.
Har Öis råd?- Råd? Det kostar att åka ur allsvenskan också..."

Intressant och nödvändigt. Jag ser nämligen inte hur det här mannskapet, ÖIS har i dagsläget, skall blomma ut till fullfjädrade allsvenska spelare innan sommaruppehållet. Det är mer eller mindre en omöjlighet med några mycket få undantag. Vissa av spelarna har säkert nått toppen av sin kapacitet redan eller för länge sedan och andra hämmas i utvecklingen p g a den press och det pikära läge som ÖIS börjar närma sig. Jag tror att om alla skall kunna spela på toppen av sin förmåga så behövs spelare som kan lösa mycket på egen hand. Precis som Janne fiskar efter, spetsar. Dem behövs för att ge de spelare som är under utveckling den tiden som behövs för att anpassa sig. Frågan är bara vad man hittar sådana just nu? ÖIS var ju redan på jakt efter spetsar under försäsongen och hittade ingen lagom till premiären. Vad säger att ÖIS kan locka namnkunniga och bra spelare under ett sommaruppehåll, med en förmodad katastrofvår bakom sig? Det kommer att bli svårt att hitta bra spelare som kan hjälpa ÖIS till ett bra pris. Det kan bli så att ÖIS återigen kan komma att få både den sportsliga och ekonomiska kniven på strupen i höst om det vill sig riktigt illa. En ekonomisk satsning för att behålla laget i Allsvenskan är nödvändig, men frågan är till vilket pris? Bränner ÖIS alla pengarna i höst och misslyckas, ja då vet vi hur sagan slutar. Då blir det ett stålbad för oöverskådlig framtid att se fram emot... Då tror jag att det stora förtroendet för ÖIS sätt att driva en fotbollssektion är över bland de stora finansiärerna och sponsorerna. Då får man nog klara sig bäst man vill med mycket knappa resurser.

Måla fan på väggen? Ja, det kan man nog kalla det att jag gör. Men vi är ju inte där än. Tanken slog mig bara i o m att man pratar om just spetskunskap. Spetskunskap, specialister, kalla dem vad ni vill. De har aldrig varit gratis och kommer aldrig att vara gratis. Smakar det så kostar det. Om det skall till just spetsar så får det ju vara spelare som man vet i förväg hur de klarar det allsvenska tempot. Ser man till ÖIS lag idag så är det ju inget annat än just ett lag baserat på egna produkter och många superettaninslag, eller t o m spelare som inte platsar i sina tidigare allsvenska klubbar. Det sistnämnda behöver ju i o f s inte innebära att de inte klarar tempot, men ändå. Det är klart att det gör skillnad om man värvar uppifrån seriesystemet istället för att värva underifrån och tro att det skall hålla lika bra. Det är klasskillnad mellan Superettan och Allsvenskan och skam vore väl annars. I dagens ÖIS så har man värvat rätt karaktärer men knappast den spetskunskap som är gångbar i Allsvenskan. Vi har dock spetskunskap så att det räcker i anfallet. Allbäck och Santos är spetsar. De behöver inte många chanser för att sätta dem men innan man märker av de här herrarna så skall ju spelet vara så att det skapar chanserna.

Om man skall spetsa till ÖIS så hade jag helst sett en spets i försvaret och på innermittfältet. Det är två nyckelpositioner som måste förbättras. I försvaret hade jag gärna sett en helt skolad vänsterback och på mittfältet en hårt jobbande defensiv back som täpper till mot lag som är tunga just på den positionen.¨

Men vårsäsongen är lång. 12 omgångar återstår innan transferfönstret åter står vidöppet och frågan är hur ÖIS placering och spel utvecklar sig tills dess. Det gäller att de spelare som finns nu gör sitt jobb och biter ihop. Med rätt inställning så är allt möjligt och jag är försiktigt optimistisk om att bitarna kan komma att falla på plats om tålamodet finns där.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar