Hela världen gungar!

onsdag 22 april 2009

Debatten om Gamla Ullevis påverkan på näromliggande byggnader tilltar. Boende på andra sidan fattighusån säger att husen gungar när publiken hoppar och rör på sig i samband med mål på Gamla Ullevi.

Att arenan gungar beror på att man har byggt arenan på den göteborgska blåleran utan att påla ner ända ner till berget under. Enligt de uppgifter jag läste om så är det ca 80 m ner till berget under Gamla Ullevi men Higab har bara pålat ner till hälften, ca 40 m. När publiken jublar och hoppar i takt så sätts alltså blåleran i gungning och det sprider sig till byggnaderna runt om. Boende liknar det vid jordbävningar.

Självklart är det trist att den nya arenan får en sur eftersmak och givetvis måste det vara ett stort misstag från Higabs sida att inte undersöka och förutspå hur rörelser på en arena påverkar omnejden. Jag kan inte annat än hålla med om att det inte bör kunna ske att hus börjar gunga för att det är liv på en arena.

Debatten handlar nu om att förändra beteendet inne på arenan för att minimera rörelserna från arenan ut. Det handlar i första hand om att ta bort ståplatssektionerna och få folk att "sitta mer"(?). Jag tror ju inte att det är riktigt rätt sätt att angripa problemet. Problemet ligger ju i att arenan inte är rätt byggd från början och det är väl mer eller mindre andras problem än publikens problem. Vi har betalt för att se vårt lag och vi går till arenana i glädje och vill se fotboll. Att inte få leva ut på läktaren för att inte störa grannarna på andra sidan ån är ju helt otroligt fånigt och borde självklart ha tänkts på innan. Tråkigt att det har blivit så som det har blivit och som tur är så är det ju inte match varje dag.

Sen kan man ju gå med högt huvud i den här debatten om man är ÖISare. Vi har knappast, med vår i jämförelse bleka publiksiffra, orsakat några svängningar genom fattighusån! Om vi hade haft en massiv publik så hade vi heller inte kunnat ha orsakat några svängningar med endast 1 gjort mål den här säsongen. Men imorgon hoppas jag att vi lyckas riva både Polishus, häkte och omkringliggande byggnader när vi jublar över att ÖIS tar sina 3 första poäng!

1 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kan inte förstå varför man måste hoppa på en fotbollsmatch som åskådare!!

Skicka en kommentar