IFK Göteborg vs. ÖIS 3-0

tisdag 21 april 2009

Ja, det är var som sagt väntat. Förlust alltså. Det kan låta riktigt negativt men jag försöker alltid vara realist. ÖIS gjorde verkligen säsongens bästa match igår men det räcker inte till mot ett IFK som var revanchsuget sen förlusten mot Häcken och som lag också är riktigt bra i år. Hysén går mot en "ny vår" och har fått igång springet i benen. Det är bara att gratulera IFK att ha en sån tongivande spelare i laget. Han gör det lilla extra som får IFKs spel att se så enkelt, rakt och effektivt ut. Man hade önskat att ÖIS hade lite av det här i sitt spel.

Jag måste ändå säga att jag är nöjd med ÖIS insats igår. Det är ännu ett berömt steg i rätt riktning om man skall spinna vidare på flosklerna. 2 st stolpträffar och ett ganska så kontrollerat anfallsspel i första halvlek igår är ju det bästa ÖIS har skapat den här säsongen. Sett över hela matchen så är den totala insatsen den klart bästa hittills i år. ÖIS visar karaktär och kämpar mot ett riktigt bra och effektivt IFK.

Skall man klaga på något så är det möjligen de avvaktande defensiva jobbet i vissa lägen som gör att IFK kan flytta upp onödigt mycket folk i närheten av straffområdet samtidigt som IFKs yttrar kan motta inlägg ostört. Jag hade gärna sett ett mer aggressivt försvarsspel i det läget utan att för den delen tjuva och sedan bli överspelade som ÖIS backlinje gjorde lite då och då. Lite mer aggrisivitet i försvaret och lite mer kyla i besluten så hade det sett ännu bättre ut. Men som sagt, det är en bra match för ÖIS sett över hela laget och försvaret gör också sin bästa insats hittills i år. Det blir bättre och bättre. Tommy von Brömsen gör återigen en mycket bättre insats på vänsterbacken än vad t ex Alex lyckats med och till dess att ÖIS hittar en "äkta" vänsterback så skall Tommy ha den rollen. Han tar oftast kloka beslut och spelar bra efter sin egen förmåga utan att bli övermodig. Möjligen kan man undra om Tommy hade tagit grusskorna på sig igår för han lade sig ner på gumpen mer än en gång i matchen vid sina långa uppspel. Inte konstigt att han sträcker ryggen...

En annan posivit sak är Jannes mycket mogna beslut att flytta upp Alex på yttermittfältet. Vilket lyckodrag jämfört med Alex tidigare vänsterbacksposition! Alex axlar manteln mycket bra och det är bara att se hur mycket av ÖIS anfallsspel som går via ÖIS vänsterkant. Han gör det bra. Alex är teknisk och tar närkamperna. Det är viktigt för att störa motståndaren uppspel via vår vänsterkant. Jag måste säga att jag gärna fortsättningsvis ser just Alex på vänster yttermittfält igen och hellre flyttar in Pavel i ett 5-mannamittfält som ÖIS verkade köra igår. Ja, vi kommer osökt in på laguppställningen. Jag tycker ÖIS lyckades kanon med sitt 4-5-1 (3-1-4-1-1?). Uppställnigen gjorde att IFK inte åt upp ÖIS på mittfältet. Istället så tycker jag att IFK skapade mycket sparsamt med chanser via mittfältet och tvingades istället ut till kanterna för att anfalla. Det i sig visade sig ju i o f s kvitta ur IFK-ögon sett. Det var ju från kanterna som båda spelmålen skapades. Men som sagt, det är bra att ÖIS kan variera sitt ganska så raka 4-4-2 med en modifierad 4-5-1 uppställning. Det sistnämnda gör nog att fler spelare kan komma till nytta och just utnyttja sina spelegenskaper.

Matchen har dock en ganska så sur eftersmak. Jag tänker främst på Marcus Allbäcks knäskada. 3-6 veckor borta säger första prognosen och det kommer givetvis att synas i ÖIS spel framöver. Allbäck är oerhört viktigt som targetplayer där upp och är en stor anledning till varför ÖIS får till chanserna igår i första halvlek. Det blir tungt utan honom. Nu är det bara att hoppas att Anderberg, Santos och Patrik Elmander tar sitt ansvar och leverarar och spelar med 100% inställning så att vi kan fortsätta på den fina trenden som man ändå får säga att ÖIS är inne i rent spelmässigt. Det är något på gång. Iallafall såg det ut så igår i många lägen. Det gäller som sagt att ÖIS-spelarna suger i sig av det positiva i den här matchen och spinner vidare på det istället för att gräva ner sig och konstatera att man har 4 raka förluster. Det blir inte bättre av att deppa nu.

Måste avsluta med att be Markus Gustavsson om förlåtelse. Jag har länge sagt att han inte kommer att hålla i Allsvenskan om han inte lägger på sig några kilo och att han verkar "peta" lite för mycket. Möjligen stämmer en del saker fortfarande men efter Markus insats igår är jag mer övertygad om att han mycket väl kan bli en riktigt bra tillgång för ÖIS. Han vågar göra det där lilla extra och är faktiskt den enda spelare i ÖIS som ser ut att "flyta fram" när han har bollen. Han gör läckra vrickningar och har en känslig fot helt enkelt. En ypperlig framspelare och avslutare (även om skottet bara satt i stolpen den här gången). Jag hoppas fortfarande att Markus blir mer rejäl i sitt närkampsspel, och jobbar med tempot, men grabben är ung än och har många år kvar att lära sig av. Det är bara att hoppas att ÖIS nu hänger kvar i Allsvenskan och att han får utvecklas i det Allsvenska tempot. Det är han i of s inte speciellt ensam om i ÖIS lag. Det behövs lite uppryckning vad gäller tempot i passningar och beslut men jag tror och hoppas att det kommer med tiden.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har blivit mer positiv till Janne han har växt i mina ögon. Att han behåller lugnet i det läget, smittar av sig i längden på spelarna så det inte blir fullständig panik. För spelarna behöver slappna av, så blir det stolpe in, bättre passningar.Stundtals spelar Öis riktigt bra. Vi har många spelare som är under utveckling på många plan vad det gäller att spela i allsvenskan det måste vi vara medvetna om.Ta tex. Tobias Hyse`n var spänd förra året då går det inte så bra .Nu är han mer avslappnad och se bättre möjligheterna och det där lilla extra. Det gäller att spelarna kan slappna av och hitta tryggheten.

Skicka en kommentar