Helsingborgs IF - ÖIS 3-1 (ÖIS föll mot ett bättre lag)

tisdag 26 maj 2009

Som jag skrev tidigare. Matchen mot Helsingborg hade jag aldrig trott ÖIS skulle vinna, inte ens innan säsongen startade. Nu blev det precis så som jag trodde också. ÖIS föll tungt nere på Olympia med hela 3-1 och man får vara glad över att inte siffrorna blev störrre med tanke på alla målchanser och "öppna lägen" som HIF fick under matchen. HIF var det bättre laget helt klart och man ser att det är ett lag för guldstriden till hösten.

Som vanligt så visar sig ÖIS vara väldigt veka och känslan är mer och mer uppenbar. ÖIS är ett äkta bottenlag i alla avseenden. Laget räcker helt enkelt inte till. Så tillbakapressade som ÖIS var under matchen och så öppet som laget är vissa stunder vittnar just precis om det.

Om ÖIS överhuvudtaget skall klara sig kvar i Allsvenskan till nästa säsong så måste det till väldigt mycket förbättringar. Laget är svagt mentalt och man ser att det egna spelet lyser med sin frånvaro. ÖIS spelare måste tuffa till sig och våga spela ut. Det är uppenbart att spelarna inte klarar av det här "säkerhetstänket" eller vad Janne & Co vill skapa på plan. ÖIS är ett lirande lag och man ser tydligt att modellen för defensivt grisspel spel inte passar in på det här spelarmaterialet man har skaffat sig. Dessvärre så räcker ju inte ens det offensiva till om man släpper dem lösa och upp i banan... Resultat? Tja, moment 22? ÖIS släpper in mål och gör inga mål. Det vinner man inga matcher på.
Jag skulle vilja hävda att det inte finns mycket kvar alls från förra säsongens ÖIS i det lag vi ser på plan i år. Trots det är det i stort sett samma lag med samma personligheter på plan. Var är viljan? Var är krigarmentatliteten? Var är passningspelet? Var är det mesta man bör kunna förvänta sig av elitspelare på den är nivån? Ingen i ÖIS vågar vilja vinna! Visst, Superettan är något helt annat än Allsvenskan som vi så många gånger har tjatat om men inställningen borde vara den samma. Eller?

Varför kan alla andra lagen spela bättre fotboll än vad ÖIS gör och varför ser ÖIS så lätta ut? Varför är det alltid ÖIS som hamnar "under the gun" i slutänden? Från början av säsongen var ÖIS spelare segervissa att det här skulle vända med tiden, även om starten på Allsvenskan blev så mardrömslik. Nu, med facit i hand, så visade det sig att det inte alls löste sig. Det är lika illa nu som då fast den stora skillnaden nu är att ÖIS spelare mentalt faktiskt tror att de är sämst i Allsvenskan, precis som tabellen visar. Jag kan inte klandra dem att tänka så. Inte nu.

Det känns ärligt talat som om att man har blivit blåst på en halv säsong av fotbollsglädje och engagemang. Man känner sig tom efter gårdagens match. Inte för att man trodde att ÖIS skulle åka ner till Helsingborg och ta poäng med lätthet bara för att de behöver den mer än någonsin tidigare. Nej, jag hade som sagt inga förväntningar om att så skulle ske. Det handlar mer om hur sanningen slår en hårt i ansiktet när man ser ÖIS möta lagen från toppen av Allsvenskan. Spelet HIF visade upp igår är så himla långt ifrån det ÖIS har visat hittills och på många år tidigare. Jag blir mer dyster över att jag faktiskt inte tror att vi kommer att få se sådant spel i ÖIS på många många år framöver. Det kostar för mycket för att få till det spelet i pengar räknat, för det är möjligtvis endast med pengar man kan locka till sig spelare av den kalibern till ÖIS. Det ÖIS vi såg 2002-2003 kommer vi inte att få se på år och dagar om vi ens kommer att få se det alls igen. Jag är nämligen mer och mer tveksam till hur man med klubbens knappa resurser skall kunna få ett lika framgångsrikt lag igen. Pengarna har ju aldrig funnits i klubben tidigare och tiderna har förändrats. Så fort man har lite vinnarskallar i laget och klubben går bra så kommer intressenterna som flugor kring färsk koskit. De vill ha del av kakan och kan se chansen till att köpa en talang för en hyfsat billig peng. Kolla på t ex IFK Göteborg nu. Pontus Wernblom, en äkta krigare för laget, är historia för de randiga efter sommaren. Det är ett under om Hysen inte blir uppvaktad av utländska lag också. Det fenomenet gäller givetvis alla klubbar i Sverige men jag tror att klubbar som ÖIS kommer att få lida mer för det än vad vi tidigare trott. När t o m MFF som får anses vara en av sveriges rikaste klubbar, om nu inte rikast, knappt har råd att förlänga med sina talanger när utländska klubbar är där och drar, hur skall då lilla ÖIS klara det?

För att vinna matcher i Allsvenskan nuförtiden så krävs en väl balanserad trupp och ett gäng med riktigt lovande spelare. ÖIS har inget av detta i dagsläget som kan jämföras med de andra lagen och det är heller inget man bara köper sig till i en handvändning. ÖIS trupp och föreningen som helhet ligger hopplöst efter i utvecklingen och givetvis så får man nog lasta tidigare styrelser för det. ÖIS har arbetat utanför sina ekonomiska ramar i många år tidigare och kanske är det så illa att ÖIS har fått smaka på den kaka som de aldrig hade varit ämnade att få smaka på om man inte hade spelat ett våghalsigt spel med ekonomin? Kanske är det så att vi supportrar faktiskt tror att ÖIS är en föreningen för Allsvenskan fast den kanske aldrig har haft resurserna att vara det på lång sikt? Tradition är en sak och nutid är en annan. Det finns många lag som har spelat i många år i Allsvenskan för att nu hittas långt ner i seriesystemet. För mig tycks det vara mer och mer uppenbart att ÖIS inte har grunderna för att spela fotboll på högsta nivån i Sverige längre. Inte som det ser ut nu iallafall. Vi pratar om att ÖIS styrelse har övervärderat sin trupp. Kanske är det så istället att vi supportrar har övervärderat vår klubb Örgryte IS?

Domedagsprofeten har talat. Givetvis hoppas jag att jag har fel och jag väntar bara på att få mina mörka tankar om läget i ÖIS motbevisade. Ju fortare desto bättre. Det handlar inte om att jag tappat min kärlek till klubben successivt. Tvärtom. Jag slutar aldrig tro på, hoppas på eller älska ÖIS.

1 kommentarer:

Unknown sa...

Hårda ord. Men jag förstår samtidigt din oro. Öis har problem, inte bara på planen. Utan en engagerad publik som kan bidra med intäkter kommer det förr eller senare att gå utför. Dock så får man ingen publik med ett trist spel eller utan profiler. Öis måste våga satsa, men också kräva mer av sina fans och bli bättre på att få folk till matcherna. Har massa kompisar som säger att de är Öisare, men aldrig ser matcherna eller köper medlemsskap. Man måste öka engagemanget hos denna grupp människor, först då kan vi börja tjäna pengar = bli ett bra lag. /E

Skicka en kommentar