ÖIS vs. BK Häcken 0-1 (Uppgiven och likgiltig...)

måndag 18 maj 2009

Ja, så drog tåget förbi perrongen ännu en gång och ingen av oss ÖISare fick kliva ombord den här gången heller. Det kommer nog att dröja tills nästa tåg kommer...

ÖIS mot BK Häcken. En match som på förhand såg ut att bli en match som ÖIS förlorar. Så blev det också till slut. Givetvis p g a att ÖIS ligger där de ligger och där marginalgudarna vänder klubben ryggen.

Som supporter på läktaren fanns en hel del ljuspunkter i matchen. Tyvärr är det svårt att framhålla dessa just nu. Besvikelsen efter dagens förlust gnager allt för intensivt för att kunna se något ljus alls just nu. Men ändå... jag kvider motvilligt fram några positiva tankar.
Leinars jobb i anfallet var bra. Det var matchavgörande att han tyvärr blev skadad och inte kunde fullfölja matchen p g a hjärnskakningen. Utan Leinar i anfallet så var ett hyfsat uddlöst ÖIS näst intill helt vingklippt i andra halvlek.
Sen har vi Nicolas Sandberg. Det var riktigt roligt att mitt i allt elände se en ung spelare som faktiskt visar lite jävlar anamma och tar för sig när han får chansen. Tänk vilken hjälte Nicolas höll på att bli... Det är ÖIS öde att Nicolas inte unnades den hyllningen, om han hade lyckats trycka dit nicken på stoptid idag och ÖIS hade kvitterat. Det hade både han och ÖIS varit värda.
Backlinjen ser allt mer stabil ut. Det är ju väldigt positivt i sig om man ser till hur illa det har varit i tidigare matcher. Otroligt i kråksången är ju en spelare som Björn Anklev kan gå in och dominera vänsterbacksplatsen så hårt när en hel ledarstab har haft all tid i världen på sig att analysera truppen inför säsongsstarten och anser sig ha koll på läget med värvandet av Alex från Assyriska. Björn Anklev som inte säkert äns spela back utan hellre vill vara med i det offensiva, som han är helt outstanding på, i ett annars fruktansvärt blekt ÖIS rent offensivt. Tänk om vi kunde ha en 4-5 st Björn i laget. Då hade det blivit åka av! Nu är verkligheten det helt omvända...

Ah! Äntligen! Nu skall jag gotta mig i allt negativt så att jag får ut mig den här gnagande besvikelsen som finns inombords.
Vilken trupp har ÖIS till förfogande egentligen? Vem kan vara så naiv att man tror att man kan behålla i stort sett samma trupp i Superettan och sen trippa in i Allsvenskan och tro att det kommer att fungera (jag skäms över det faktum att jag också trodde att den här trupen skulle klara sig bättre än vad det gjort...)? Det är bara att kolla på laget hittills och se vilka som kan leverara i motgång. Det är Björn, Bengan (om än i några få matcher hittills), Leinar, Zavadil och i viss mån även Källander. Det är alla "gamla" rävar som har varit med på Allsvensk nivå. Vad gäller Zavadil så besitter han kunskaper som mycket väl fungerar på den här nivån även om han inte är den mest kvicka spelare i serien. Han har dock annat som väger upp det som sagt.
Det är orättvist att lägga all skuld på de unga spelarna. Det är en tränarfråga att vi har unga spelare som inte än är mogna att spela på den nivån de nu tvingas till. Jag har svårt att se hur en ung, ganska så mentalt känslig i den åldern, spelare skall kunna utvecklas under rådande omständigheter i klubben. Istället riskerar vi att fostra rädda små lamm som inte vågar ta ut svängarna ett skit när de väl får chansen eller så får vi spelare som är helt juniormässiga i sitt spel tack vare att pressen på den blir för stor och att de måste vända matchbilder när de kommer in. Se bara på Jonathan Lindström idag... Det är inte lätt att komma in så och försöka ändra på en matchbild men som han spelar får man inte göra på den här nivån. Det är inte bara att komma in och trampa boll stillastående och sen göra bort sig utan att kämpa tillbaka bollen. Bedrövligare inhopp får man leta efter. Kan ingen säga till spelarna att man bör ha ett utgångsläge i sitt spel som gagnar övriga laget och inte ställer till det för de andra. Varför slänger man in spelare som inte är mogna uppgiften?! Är det så illa att man inte har annat att ställa ut på plan? Det är oavsett en tränarfråga och jag ifrågasätter bedömningen av vissa unga spelare som har gjorts inför den här säsongen.
Sen måste jag också klaga på tempot i ÖIS passningspel och vårdande av boll. Det är näst intill obefintligt och det är bara ett fåtal gånger ÖIS kan ställa om och faktiskt hota Häcken idag. Det är så förbannat tunnt inne i straffområdet på ÖIS-spelare att man får Agorofobi (rädsla för öppna ytor) ända upp på läktaren. Varför skall det vara så svårt för ÖIS att komma fram i banan?! Varför springer inte spelarna för varandra och gör det enkelt för sig och sina medspelare?! Håll i och rulla runt precis som motståndaren! Våga för f-n!

Det sista jag trodde skulle ske den här säsongen var att jag som supporter skulle drabbas av uppgivenhet och likgiltighet. Det är mycket nära nu... Att förlora mot Häcken idag (på ett skitmål med hjälp av Paulinhos arm givetvis som krydda på moset) gör att avståndet upp till övriga lag tycks bli milsvida långt. Det är inte längre prat om att hamna över några streck utan nu får vi hoppas på att ÖIS klarar sig till kvalplats som bäst om det inte sker några drastiska förändringar under sommaruppehållet. Det räcker inte med att bara få tillbaka de spelare som är skadade nu för att vända det här trögstyrda skeppet i orkanvindarna som blåser kring Örgryte fotboll. Det krävs något mycket större.

Det är dags att inse allvaret och tapetsera om på ÖIS-gården med lite vinnarskallar och vinnarmentalitet. Man ser på spelarna att de kämpar och kämpar på var sitt håll för att förändra matchbilden idag men ingen är med på instick och passningar och för första gången kunde man se hur vissa spelare öppet visade sitt missnöje med sina lagkamrater. Det är ett dåligt tecken. Var är den röda tråden? Det spelar ingen roll hur mycket glada tillrop man ger spelarna snart för de är trots allt inget annat än vanliga människor som oss andra och snart har också dem redan tagit ut förlusterna på förhand, och då ligger vi riktigt illa till. Det är nu tränarnas roll verkligen sätts på prov... Kommer Janne & Co klara av det? Ja, om han hinner förändra något och vända på detta innan ÖIS anser sig nödgade att göra någon förändring på tränarsidan så skall den mannen ha Nobelpriset i psykologi. Jag kan inte säga att Janne har en rättvis situation men jag vet inte heller när gränsen är kommen för när man anser sig behöva göra en drastisk förändring så att man inte missar ännu ett tåg.

Jag är riktigt besviken idag och mycket av det jag har skrivit nu är inte sådär genomtänkt som jag önskade att alla mina inlägg skall vara. Men jag skiter i det just nu... Det är inte lönt att hålla på att framhålla något som något bra när det innerst inne faktiskt känns skit. Är det inte så att man skall följa den s k "magkänslan" och följa den? Jag gör det nu.

Häcken vann inte alls välförkänt idag. De var inte mycket bättre än ÖIS idag faktiskt. Det var ett ställningskrig på mittfältet för det mesta. ÖIS var värda en poäng men det är som sagt ÖIS öde att ligga i botten, spela som ett riktigt sketgäng när det väl gäller och sen också dratta dit på ett för dagen skitmål. Som vanligt den här säsongen... Skit i att prata om "uddamålsförluster" och annat för att sudda bort minnen från ännu större förluster tidigare. En förlust är alltid en förlust och så länge ÖIS inte själva kan göra mål så kommer ingen vinst. Den som inte tar tillräckligt med poäng under en säsong och hamnar sist åker ur. Så enkel är fotbollen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar