ÖIS vs. IF Brommapojkarna 1-1

torsdag 7 maj 2009

Ja, så kom då äntligen ÖIS första poäng även om det satt rätt långt inne. ÖIS klarar ärligt talat med nöd och näppe att hålla ställningarna tills dess att domaren blåser av matchen och såhär i efterhand så skall man helt enkelt vara nöjd över att ÖIS inte förlorar en sjunde match i rad.

Var då detta ÖIS vändning efter den katastrofala inledningen? Nej, jag skulle inte vilja satsa pengar på svaret "ja, det är det". Matchen igår präglades av stor osäkerhet och krampaktig fotboll från ÖIS sida. Man kan kanske inte förvänta sig annat i nuläget men man blir fruktansvärt frustrerad på läktaren när man ser hur illa ÖIS spel är i vissa lägen. Vad har passningspelet från förra säsongen tagit vägen?!

Innan jag börjar gräva ner mig här så tänkte jag iallafall ta upp de positiva i gårdagens match. (Om man hade varit riktigt pedagogisk så hade man kanske avslutat med det positiva men jag väljer att göra det motsatta.)
Jag blev mycket förvånad och givetvis glad över att se Bengt Andersson gå ut på plan i ÖIS-tröjan igår inför spelarpresentationen. Beslutet om hans deltagande hade ju avslagits av Svenska Fotbollsförbundet tidigare under dagen och det kändes som att det negativa beskedet skulle ge lika negativ energi till övriga i laget. Man hade alltså inga större förhoppningar på matchen innan man gick till Gamla Ullevi igår. Men som sagt, när man ser Bengan göra entré så får man en strimma hopp i hjärtat om att hans trygghet i mål skall smitta av sig på de övriga spelarna. Kanske fanns det en chans att ÖIS kunde vända den negativa trenden. Det var iallafall vad jag kände i den stunden. "Bengan i buren, rena rama muren!". Positivt. Kontentan av detta är ju att både Dick Last och Ulrika Rosén har gjort ett fruktansvärt bra jobb på ÖIS-gården genom att fixa en överklagan och lusläsa regler och annat som gjorde det möjligt för SvFF att häva sitt negativa beslut tidigare under dagen. SvFF däremot blir allt mer en instans som man tappar förtroende för i o m att de så bestämt tidigare under dagen säger "nej" till Bengans vara i ÖIS innan transferfönstret öppnar och sedan efter att ÖIS kollar på reglementet under lup kan häva samma "fasta" beslut. SvFF är ett stort skämt i mångt och mycket och borde vara den instans som man vänder sig till i förtroende och skall agera som en förebild. Igår bevisade dem åter igen att de dem säger inte alltid stämmer eller är så genomtänkt. SvFF borde själva känna till sina regler innan de så handfast går ut i media och säger hur det skall vara. Skäms SvFFs tävlingskommité!

Ja, hur såg det då ut under matchen mot BP för ÖIS del? Skall jag vara ärlig så var jag inte imponerad precis som jag tidigare varit inne på. ÖIS spelar krampaktigt och vi ser ett näst intill obefintligt anfallsspel under 90 min. ÖIS spelare slarvar oerhört med passningarna och är i många fall otroligt orörliga så att passningsalternativen är lika med noll. ÖIS måste komma med fart och leverara bollen snabbare när väl en omställning sker som är fördel ÖIS. BP lyckades gång på gång komma hem med tillräckligt med folk innan ÖIS kom i närheten av straffområdet då ÖIS ett fåtal gånger lyckades bryta BPs långa anfall och hade chansen till en farlig omställning. Det var egentligen bara en gång ÖIS lyckades igår och det var i det anfalle de gjorde sitt mål. Det var förvisso ett riktigt snyggt mål. Nästan osannolikt snyggt för att vara ÖIS i nuläget. Men som sagt, mycket mer än så blev det inte. ÖIS var tämligen uddlösa framåt. Precis som i tidigare matcher.

Problemet ligger i att ÖIS är osäkra och att man hamnar alldeles för långt ner med hela laget under långa stunder i matchen. Motståndaren kan med lätthet springa runt ÖIS klumpförsvar och göra instickare mellan backar och mittfältare. Det är hela tiden farligt känns det som på ÖIS planhalva när motståndarna kommer dit. Som tur är så är BP också ett f d superettanlag och klarar inte av att utnyttja ÖIS misstag igår som mycket väl skulle kunna vara upprinnelsen till mål för BP. Det fanns bud på ett gäng sådana misstag nämligen i ÖIS försvarsspel. BP är dock, sett över hela matchen, det bättre laget om man ser till spelet. De lyckas hålla i bollen och ha längre anfall som gång på gång skapar oreda i ÖIS försvarsspel. När ÖIS väl lyckas bryta BPs anfall så är det 40 meter framt till motståndarmålet och anfallet blir oerhört långsamt och ineffektivt. ÖIS måste få lite få ett längre lag så att man snabbt, med ett bra passningsspel, kan komma fram i banan och på riktigt hota sina motståndare.

Sen kan man ju undra hur Janne Carlsson tar ut sitt lag innan match. Vilka kriterier går han på? Jag tycker att Markus Anderberg är en kanonspelare sett till sin teknik. Han har ett skönt trippande steg och har en fruktansvärt bra bollkontroll för att vara en division 5-spelare innan den här säsongen. Han måste ha lekt sig fram i den serien. Men i Allsvenskan märker man att han väger lite lätt. Han har inte riktigt det där tempot som krävs och får stånga sig blodig mot backarna som han ensam på topp möter. Men man kan inte skylla på honom att det blir uddlöst framåt. Jag var istället mycket imponerad över Markus Anderberg igår och han gjorde det kanonbra när han tog sig fram och dribblade mot backarna. Han är kvick när han slipper närkamperna. Sett till hans förutsättningar (undrar om han själv trodde att han ens skulle få spela från start i år när han skrev på för ÖIS i vintras?) så är det en fantastisk insats han står för. Men.... ja, nu kommer det stora "men:et". Man märker vilken skillnad det är när Markus tyvärr tvingas utgå p g a känningar i ljumsken och Alexander Mellqvist tar över hans position som ensam anfallare. Plötsligt har vi tyngt i anfallet. Plötsligt får BPs backar en spelare som väger lite emot sig, vågar ta emot och hålla bollen för att sedan passa tillbaka till anstormande ÖIS-mittfältare. Vi får något som kan liknas vid en targetplayer. Det vi egentligen behöver. I samband med detta skapas de där ytorna på motståndaren planhalva som faktiskt gör att ÖIS vågar flytta upp lite folk och ur detta kommer ju faktiskt 1-0 målet i slutänden. Jag är förundrad över varför Janne Carlsson inte väljer en kraftfull spelare som Mellqvist på topp från start och använder Anderberg som kvick inhoppare som kan skapa oreda när motståndarna börjar tröttna i slutet av matchen? Det är ju mer eller mindre nödvändigt med en kraftfull forward om man lirar ett 4-5-1 system för att man skall få grepp om bollen på offensiv planhalva.
Sen tycker jag att det är synd om Markus Gustavsson. Han fick inte mycket gjort igår och hans spel på plan gav ett allmänt vekt och förvirrat intryck. Gång på gång förlorade han närkamperna mot BPs ytterback och Markus såg mer ut som en juniorspelare i de flesta beslut när han väl slapp närkamperna och fick några sekunder på sig att tänka och behandla bollen. Danny Ervik som ersatte Markus senare under matchen får ut mer på sin korta stund på plan än Markus lyckas med på hela den tiden som han är inne. Varför väljer inte Janne Carlsson att spela med en kraftfullare spelare som Danny istället för Markus tidigare i matchen? Markus är en lirare och är en spelare som gör mest nytta när ytorna finns och han får utmana en eller två gubbar. Är det grisspel så är han rökt. Men, det finns självklart hopp om framtiden. Får bara Markus lagt på sig några kilon och kan trycka undan sin markering så är han en spelare som kan gå mycket långt. Markus har det som så många saknar i ÖIS i nuläget - en mycket fin teknik och modet att göra det lilla extra.

När vi ändå pratar ÖIS närkampsspel. Det var bättre igår än någonsin hittills vad jag har sett, men det är långt ifrån bra. Vissa spelare är bättre än andra på det med rent generellt så är de för fega vid utsparkar och vinner knappt något i de nickduellerna eller i andrabollarna. Sen så är de fruktansvärt avvaktande i många lägen när BP anfaller istället för att gå på och kriga om bollen och gå in i närkamp för att störa motspelaren. Oftast slutar det istället med att den offensiva motståndaren får gå fram allt längre mot ÖIS mål med en avvaktande, medspringande, ÖISare för att sedan kunna måtta ett inlägg mot ÖIS straffområde som i sig generer en målchans tack vare ett ofta passivt mittförsvar.
Det är som sagt synd att se att ÖIS inte lyckas bättre i det så avgörande närkampsspelet. I o m det så förlorar ÖIS ofta fäste på mittplan för att sätta igång ett eget anfall. Istället är det BP som vinner duellerna och kan ställa om och sätta ÖIS under press. Jag tycker att just det här med bristande närkampsspel och att inte gå som vinnare ur duellerna är det som sammanfattar den här matchen bäst. ÖIS måste bli tuffare och starkare helt enkelt, annars kommer det bli oerhört svårt att klara sig kvar i Allsvenskan.

1 poäng är alltid bättre än ingen så vi skall ändå vara nöjda över det lilla om man nu får uttrycka sig så. Vi får fortsätta att hoppas på den "riktiga vändningen" ett tag till men om spelarna bara fortsätter att tro på att de kan lyckas och krigar på lika bra som de gjorde i går så kommer det bara bli bättre och bättre. Sen får vi hoppas att skadorna inte blir fler och att de som är skadade i nuläget inte blir borta mycket längre. Det är tyvärr många pusslebitar som måste hamna på plats innan ÖIS på riktigt kan få en ärlig chans igen och få spela med sitt bästa tänkbara lag. Till nästa match så kan vi ta med oss krigarinställningen, men det övriga lämnar vi där hän. Nu väntar vi på årets första 3-poängare.

2 kommentarer:

Jesper W sa...

Vi får hoppas att de startar med Dohlsten mot Halmstad, har visar i alla fall lite vilja och grinighet. Det är inte livsfarligt att dra på sig lite frisparkar. Tyckte det var väldigt fegt att ta ut honom i andra halvlek om nu Janne gjorde det bara för att dragit på sig ett gult. Han var fortfarande en av de bättre i Öis vid det tillfället.

perna sa...

Dohlsten är inte mycket till fotbollsspelare tyvärr,men jag håller med hans attityd drar med sig de andra å han förtjänar fortsatt förtroende, låt bli att ge honom bollen bara.

Skicka en kommentar