ÖIS vs. Djurgårdens IF 0-0

söndag 31 maj 2009

Just hemkommen från Alingsåstrakten efter att ha hämtat sambo med barn från ett ridläger där som de har varit på över helgen. Det blev en hel del tänkande i bilen påväg upp direkt efter matchen idag, och givetvis en hel del på hemvägen också. Tankarna är många, frågorna lika så.

Så hur var dagens match ur ÖIS-ögon sett? Sammanfattningsvis så får man väl ändå säga att ÖIS visar jävlar anamma så långt laget bara kan och räcker i matchen mot DIF idag. Det krigas bra mycket bättre i närkamperna än vad det någonsin har gjort hittills på de hemmamatcher jag har sett. Det var skönt att se. Det var också kul att båda lagen ändå bjöd upp till såpass mycket spel som det ändå faktiskt blev. ÖIS fick helt klart mycket mer tid på sig mot ett minst lika ängsligt DIF idag. Man blandade och gav. Fint spel varvades med helt osannolika individuella misstag som vittnade om att båda lagen fakstiskt inte ligger på jumbo- respektive nästjumboplatsen utan någon anledning.

Det var en match mellan två helt klart dåliga lag förnärvarande. DIF ser inte alls ut som de gjorde för några år sidan då man såg dem sist spela mot ÖIS. Jag kan inte se hur Zoran & Co kan kalla den här dippen DIF befinner sig i som ett steg i en långsiktig satsning... men jag är väl bara amatör i sammanhanget och riskerar väl att få äta upp det här efterhand när DIF vinner SM om 3 år? Jag tycker mig se samma dekadens i DIF som ÖIS upplevde 2006, som då också hade Zoran vid rodret. DIF är minst lika dåliga i sina positioner som ÖIS är sett i dagens match och de gör exakt lika många individuella misstag som ÖIS har bjudit på de senaste. Det hade varit synd och skam att förlora mot DIF. Men att matchen nu slutar oavgjord får vi nog anse som rätt så rättvist i slutänden. DIF hade ett par riktigt farliga målchanser som kryddade till ett annars ganska så hafsigt och tafatt spel och till slut var även ÖIS med i den ligan sett över hela matchen. ÖIS hade ett par riktiga målchanser faktiskt, även om skärpan i dem lämnade en del övrigt att önska. Målen uteblev. Allt är som vanligt.

1 poäng räcker inte som resultat tyvärr. Inte om man ser det i sin helhet. Det syntes på ÖIS att man heller inte siktade på det. Det var 3 poäng som gällde från första minut. Spelarna visade det med sitt agerande på plan. Det var skönt att se. 1 poäng är i och för sig bättre än ingenting men en enda poäng förändrar inte placering (det skulle i o f s inte 3 poäng göra heller...), ger ingen kontatkänning med lagen ovanför och inte ger det laget extra energi heller på samma sätt som en vinst hade gjort. En vinst hade bevisat för ÖIS spelare att allt arbete i dagens match inte var förgäves och det hade gett oss alla en viss optimism inför sommaruppehållet och vad som stundar efter det. Nu blev man istället åter igen varse om att ÖIS faktiskt är ett bottenlag på riktigt när man inte ens vinner mot seriens näst sämsta lag enligt tabellen. Ett lag som man faktiskt skulle kunna vinna över.


Dagen ris går till Magnus Källander som med sin långsamma spelstil stoppar upp många chanser till hyfsade omställningar i ÖIS favör. Hans felpass i tillsynes ohotade lägen är ett mysterium, liksom hans brist på "split vision" i passningsspelet. Det är tråkigt att Källa inte har kommit upp i någon högre klass i vår och skall sanningen fram så ser det bara trögare och trögare ut på hans position. Det vore inte dumt med ett tronskifte på mitten efter sommaren. Källas bäst före datum är tyvärr utgående. ÖIS behöver snabba upp besluten och spelet på mittfältet.


Ett ris vill jag även passa på att dela ut till Tommy von Brömsen som allt för ofta väljer att ta på sig de blanka grusdojorna när det är dags för spel på kanten. Mot IFK Göteborg så ramlade han på ändan oräkneliga gångar vid uppspel och idag var det samma sak ett par gånger. Det vet vi ju alla att uppspel som inte innebär någon kraft bakom bollen knappast kan räknas som något uppspel alls. Sen så sätter sig Tommy i onödigt krångliga situationer ibland som om han vågade ta ett snabbare beslut aldrig skulle hända. Tommy är inte ensam att vara sen i besluten i ÖIS, men idag blev hans position väldigt utsatt många gånger så att det syntes mer än vanligt. Ängslig för att göra fel eller bara dålig spelare? Jag tror givetvis på det första. Tommy var precis som alla andra i ÖIS idag rädd för att göra bort sig. Utan självförtroende så går det oftast inte bra till 100%. Tommy gör det givetvis bra ett gäng gånger också så jag är inte ute efter att såga en enskild spelare. Detta var bara ett lätt litet ris... På med skruvdobbarna nästa match Tommy!


Ris OCH ros får idag Pavel Zavadil. Utan honom så hade ÖIS inte haft mycket framåt alls. Det är ett faktum. Pavel jobbar oerhörd hårt över hela banan och motståndaren har väldigt svårt att få grepp om honom och stänga av hans passingsvägar. Han hittar alltid en lösning till slut. Det är bra. Det dåliga med hans jobb över hela banan är att det kan ta för stora proportioner ibland. Som när han är nere som en 5:e gubbe i backlinjen för att hämta boll. Vad gör han där nere!? Där nere gör han verkligen ingen nytta. Istället slår han upp bollen till en forward som ligger i höjd med mittplanen och ÖIS lag är alldeles för långt ner i Bengans knä för att göra något kreativt framåt. Istället tappar forward bollen och ÖIS får börja försvara sig istället med hela DIF på egen planhalva. Pavel Zavadil skall lira på mitten och inte i backlinjen. Sen är Pavel lite väl bollkär ibland vilket resulterar i en touch för mycket på bollen innan han passar den vidare. Pavel är en stor anleding till varför ÖIS inte lyckas med de där snabba omställningarna som måste till i modern fotboll om man skall bli framgånsrika. Tränarna borde gå igenom det där med one-touch-stilen a la FC Barcelona med Pavel för att lyfta den spelartypen han redan är så att det bara kan bli ännu bättre. Pavel har en hel del kvar att lära, men är som sagt ett riktigt viktigt verktyg i ÖIS anfallsspel.


Dagens stora lirare på banan var idag givetvis Bengan och Dollan! Bengan gör en kanonmatch och gör ett par riktigt matchavgörande räddningar vilket gör att ÖIS slipper jobba ur underläge igen. Vad hade ÖIS varit utan Bengan? Förmodligen ett lag med bra mycket fler insläppta mål än vad som nu är fallet. "Bengan i buren, rena rama muren!"

Dohlsten ja. Dollan. Vilken match han gör! Frågan är om han inte gör sin bästa match någonsin i den rödblå tröjan? Dollan är ju en spelare som spelar "hellre än bra" om man skall vara kritisk men idag visar han ju hur viktig en spelare med karaktär är i ett lag i motgång. Dohlsten smäller på, lirar fotboll och offrar sig i varje närkamp och gör i stort sett ingan misstag under sina minutrar på plan. Han springer sig förmodligen riktigt trött och blir utbytt i andra halvlek. Men han var värd en vila som sagt. Jag vill se mer av den här stilen Dollan! Fortsätt så.

ÖIS är förfärligt stillastående i sitt spel allt som oftast. Idag mötte dem DIF och det syntes som sagt att ÖIS fick mer yta än vad som funnits i tidigare matcher. Det gjorde att ÖIS hann ställa om hyfsat snabbt ibland och faktiskt kunde hota DIFs backlinje. Det var inte helt ofarligt. Men jag efterlyser ändå mycket mer rörlighet. Spelare måste komma i fart så att passningsalternativen ökar för bollhållaren. Det är ibland väldigt förutsägbart vilka spelare som är passningsbara. Det är bara att tacka och ta emot att motståndet hette Djurgårdens IF som är ett lag på dekis. Hade vi mött bättre motstånd så hade ÖIS blivit mycket mer stressade och bollarna hade förmodligen hamnat hos motståndaren innan passet hunnit fram. Mer rörlighet alltså och snabbare beslut. Vad har hänt med det fina ÖISiga one-touch:arna? Liret är som bortblåst.

Det var skönt att höra klackens ironi i dagens match! Kul att supportrarna tar det på rätt sätt. "SM-guld", "Vi ligger 16 var ligger ni" och sen skanderar man att "Djurgår'n åker ut i år" till de få Djurgårdare som hade orkat ta sig till Göteborg denna söndag. Det var roligt. Hopplösheten har vänts till ödmjukhet och humor. Det är också det stora beviset på att efter regn kommer solsken. Det kan inte bara vara nattsvart i evighet. Vi får hoppas på att vi alla ÖISare grinar ikapp med solskenet när vi efter sommaruppehållet möter Elfsborg och kammar hem årets första seger.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar