ÖIS vill värva men pengar saknas

söndag 24 maj 2009

Ja, det är som det alltid brukar vara till slut. Pengar fattas i ÖIS kassa. Frågan är om det någonsin kan ändras? Frågan är om ÖIS som förening någonsin inner ikapp och blir stabila ekonomiskt för att med frihet och utan finansiärer eller "förmyndare" klara av värvningar när det sportsliga viker?

Lars Ranäng berättar idag till Fotbolldirekt.se att ÖIS har kollat på allsvenska förstärkningar men att det saknas pengar inom föreningen till nyförvärv. Hur skall man tolka det? Givetvis så hade ÖIS säkert räknat med större framgång i år och därmed också merförsäljning i de flesta sektorer man kan plocka hem vinst på. Publiksnittet på matcherna hade man säkert hoppats på skulle öka rejält i och med comebacken i Allsvenskan samt den nya arenan. I och med bristen på sportsliga fotbollsframgångar så lyser också medgångssupportrarna med sin frånvaro. Det är bara säsongskortsinnehavarna och ett fåtal lösbiljettbetalande som har varit på hemmamatcherna hittills bortsett från GAIS- och IFKderbyna. Det är sorgligt och olyckligt för en förening som ÖIS. Sen kan man inte klandra dem som inte vill betala för att se ett lag spela skitfotboll och förlora. Det är därför ÖIS inte har råd med nyförvär på egen hand nu.

Man betalar inte för att förlora. Det ligger i människans natur. Man satsar endast om man har en sportslig chans att få igen pengarna eller vinna ännu mer, annars kan det kvitta. ÖIS fans är inte unika. Samtidigt tycker jag att ÖIS också får kämpa för att förtjäna sina fans. Det är trots allt underhållning man sysslar med och det är ingen underhållning om laget inte bjuder upp till fotboll på hög nivå och om laget inte lyckas vinna. Det behövs framgångar för att få intäkter sett över det breda perspektivet. ÖIS dåliga ekonomi är resultatet av ett antal år nu utan större framgång sportsligt och sen en massa tråkigheter kring felbeslut och felberäkningar kring klubbens ekonomi. ÖIS onda spiral har varit igång rätt länge nu även om de flesta av oss har lagt mycket åt sidan och dragits med i den nya andan kring ÖIS som startade ibörjan av förra säsongen. Man betlar inte för att förlora. Är det också så våra s k "finansiärer" också börjar tycka snart? När är tålamodet slut hos dem? Hur många gånger skall ÖIS kunna komma med mössan i hand när det går dåligt och be om en slant?

Lars Ranäng är rätt man på posten som ordförande och har iallafall koll på grundskolematematiken. Addition och subtraktion. Har man inte pengar så kan man inte köpa. Så enkelt är det alltid i ekonomins värld. Har jag 2 kr så kan jag inte köpa en vara som kostar 3 kr. Möjligen kan man få hjälp av sina föräldrar att skrapa fram den där enstaka kronan som fattas så att man har råd med 3-kronersvaran. ÖIS befinner sig i exakt samma sits. Jag tror man har en budget som täcker ett par hyfsade nyförvärv. Men saken är den att ÖIS inte tittar på utfyllnadsspelare nu utan spelare som går direkt in i laget och har allsvensk rutin. Smakar det så kostar det. Det är inte småpengar i Allsvenskan längre. Alla lag ser sin chans att göra lite extra pengar då intressenter börjar flockas kring lagets spelare. Det handlar ju till sist om att överleva ekonomiskt som förening och kunna förstärka de positioner där man förlorar spelare på ett eller annat sätt. Det gäller alla elitföreningar.

Vi får hoppas att våra ÖISare inom den finansiella "eliten" ser möjligheterna för laget att kämpa för en allsvensk plats i höst. Lyckas Lars Ranäng och gänget på ÖIS-gården att övertala alla om det så tror jag säkert att vi får se ännu ett bidrag från ÖIS-drakarna. Men misslyckas man då med planen och laget åker ur Allsvenskan så tror jag att man har spelat ut hela sitt förtroendekapital för lång tid framöver. Det är nu det gäller. Det är nu ÖIS måste lyckas. Det är nu ÖIS måste bevisa att de har en förening stark nog att kunna ge tillbaka sportsligt de pengarna som finansiärerna kan komma att satsa, igen. Eller hur länge skall vi som förening hela tiden kunna stötta oss på givmilda rika ÖISare?

Ni kan läsa artikeln på Fotbolldirekt.se här: http://www.fotbolldirekt.se/öis-tänker-värva-allsvenskt-men-har-inga-pengar

0 kommentarer:

Skicka en kommentar